Розроблений Держінвестицій законопроект щодо єдиного інвестиційного вікна схвалений Урядом і внесений до Парламенту

П'ятниця, 13 серпня 2010
Кабінет Міністрів України схвалив розроблений Державним агентством України з інвестицій та розвитку (далі – Держінвестицій) на виконання відповідних доручень Президента України та Прем’єр-міністра України проект Закону України «Про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна».


Кінець епохи офшорів

На думку Голови Держінвестицій Олександра Тарана, прийняття закону покращить якість підготовки інвестиційних проектів в Україні та дозволить значно спростити для суб’єктів інвестиційної діяльності процедуру отримання комплекту документів, який дає право на реалізацію інвестиційного проекту, що сприятиме покращенню інвестиційного клімату та підвищенню інвестиційної активності, а також розвитку реального сектора економіки України.
За словами розробників документу, законопроект враховує найкращу європейську практику запровадження «пункту єдиного вікна» і спрямований на максимальне спрощення для суб’єкта інвестиційної діяльності порядку отримання послуг, пов’язаних із підготовкою та реалізацією інвестиційних проектів, шляхом запровадження принципу «єдиного вікна».
Законопроектом, зокрема, визначаються:
• основні принципи відносин, пов’язаних з підготовкою та реалізацією інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна»;
• повноваження та функції уповноважених органів;
• порядок подання звернення суб’єктами інвестиційної діяльності, розгляду цих звернень та видачі суб’єктам комплекту документів, необхідного для реалізації інвестиційних проектів;
• порядок взаємодії уповноваженого органу та суб’єктів надання адміністративних і господарських послуг.
Надання послуг, необхідних для підготовки та реалізації інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна», покладатиметься на уповноважені органи. На думку авторів законопроекту, ними мають стати регіональні центри з інвестицій та розвитку Держінвестицій, що на місцях здійснюватимуть допомогу у підготовці та реалізації інвестиційних проектів.
Така допомога надаватиметься шляхом налагодження уповноваженими органами взаємодії із суб’єктами надання адміністративних послуг, а також відбору суб’єктів господарювання, що надаватимуть якісні послуги з підготовки інвестиційних проектів.
При цьому надання уповноваженими органами послуг неадміністративного характеру здійснюватиметься на безоплатній основі.
12 липня 2010 року законопроект внесено до Верховної Ради України (реєстраційний № 7032).