Підведено підсумки ділових очікувань підприємств у

П'ятниця, 16 липня 2010
Національний банк України відзначає подальше поліпшення макроекономічних очікувань та прогнозів власного розвитку підприємств реального сектора економіки.


Ідеї, які змінюють міста

Національним банком України підведено підсумки чергового опитування щодо ділових очікувань підприємств.
За результатами проведеного у травні 2010 року опитування отримано та проаналізовано оцінки понад 1200 підприємств щодо поточної та майбутньої ділової активності, що дозволяє сформувати уявлення про коротко- та середньострокові тренди розвитку бізнес-середовища.
Результати опитування засвідчили суттєве покращення у загальнонаціональному масштабі оцінок макроекономічного середовища та зростання оптимізму підприємств щодо перспектив власного розвитку. Зокрема, знизилися інфляційні очікування та поліпшилися очікування щодо фінансово-економічного стану підприємств, обсягів інвестицій та зайнятості.
Згідно з результатами опитування 150 підприємств Київського регіону, проведеного Головним управлінням Національного банку України по м.Києву і Київській області, покращилися прогнози респондентів щодо оцінки перспектив власного розвитку, в тому числі щодо обсягів виробництва товарів та послуг у наступні 12 місяців.
Крім того, покращилися інфляційні та курсові очікування респондентів.

Збільшилась частка підприємств регіону, які оцінюють поточний фінансово-економічний стан як добрий або задовільний (до 69,2% проти 59% у попередньому кварталі). У довгостроковій перспективі покращення власного фінансово-економічного стану прогнозує 53,5% опитаних проти 46,2% у попередньому кварталі.
У світовій практиці широко розповсюджене використання показників ділової активності, які обчислюються за результатами опитувань економічних агентів урядовими органами, бізнес-асоціаціями, інформаційними агентствами. Вони є випереджаючими індикаторами щодо розвитку економіки, при прийнятті рішень на них орієнтуються інвестори на фінансових ринках, підприємці при плануванні своєї діяльності, органи державної влади при прийнятті рішень з економічної політики.
Опитування щодо ділових очікувань підприємств щокварталу проводяться Національним банком України для аналізу та прогнозування стану економіки України в цілому та по регіонах. Вибірка підприємств представляє економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами та кількістю працівників.
Аналітичний звіт «Ділові очікування підприємств України» розміщено на веб-сторінці НБУ за адресою : http://www.bank.gov.ua/Publication/.
Для участі у проведенні опитувань підприємства м. Києва і Київської області можуть звертатися до Головного управління Національного банку України по м.Києву і Київській області за адресою: yta@kiev.bank.gov.ua , тел. 230 16 58.