Аграрна палата України 14 травня проведе відкриті слухання щодо проекту закону про аграрні палати

Четвер, 13 травня 2010
14 травня 2010 року об 11.00 год. відбудеться відкрите засідання Президії ВГО «Аграрна палата України» на тему Закон України «Про аграрні палати». Місце проведення засідання: м.Київ, вул. Олени Теліги, 8, 4 поверх, зала засідань. Початок реєстрації о 10 год.30 хв.


Ідеї, які змінюють міста


Аграрна палата України спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин проведе 14 травня в Києві відкриті слухання щодо положень проекту закону України «Про аграрні палати України». У обговоренні положень проекту закону візьмуть участь урядовці, парламентарії профільного комітету Верховної Ради України, вчені, представники громадського сектора АПК, фермерів і сільськогосподарських виробників.

Аграрна палата - недержавна організація, яка об'єднує юридичних і фізичних осіб, що працюють в аграрному секторі. Згідно із положеннями закону Аграрна палата займатиметься підготовкою пропозицій з питань виробництва аграрної продукції і лобіюванням їх в органах державної влади, представлятиме інтереси членів палати в Україні і за кордоном. За задумом авторів законопроекту, думка Аграрної палати повинна бути врахованою перед ухваленням нормативних актів, що стосуються аграрного сектора. Очікується, що фінансуватися палата буде за рахунок вступних і членських внесків, добродійності, прибутків від підприємницької діяльності палати або створених підприємств і з відрахувань на податок на землю.

Сьогодні аграрні палати діють у Франції, Австрії, Чехії, Угорщині, Словаччині, Польщі, де їх статус визначений законом. Аграрні палати діяли в Україні в минулому столітті, а на початку 2000-х рр. робилися спроби відродити їх. 7 лютого 2002 р. Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував прийняти один із законопроектів, регулюючий діяльність Аграрної палати, проте на голосування ця пропозиція не була винесена.

Нині в Україні діє Аграрна палата України (раніше Національна сільськогосподарська палата України). Вона створена в 2005 р. згідно із законом про об'єднання громадян. За словами президента АПУ Дмитра Березовського, палата має представництва в областях України і розширює свою мережу до рівня районів. За основу нового проекту закону «Про аграрні палати» було взято проект від 2008 року, до якого внесено відповідні зміни.

Принципових відмінностей від попереднього проекту є чотири. Перша - це делегування спеціальній саморегульованій організації - Аграрній палаті України функції розподілу бюджетних видатків для розвитку АПК, зокрема, тих що стосуються галузевих програм, відшкодування відсотків по кредитах розвитку, з метою забезпечення прозорості цього процесу.
Друга - це обов'язкове делегування АПУ функції розробки нормативно-правих актів, що стосуються АПК і розвитку сільських територій.
Третя - так зване кваліфіковане членство, яке визначає, що бюджетну підтримку та участь в бюджетних програмах можуть отримувати тільки члени палати.
Четверте - фінансування АПУ з державного бюджету, зокрема, визначений відсоток з податку на землю.

Основні питання, яким буде приділено увагу в процесі обговорення:
• проходження процедури розгляду і прийняття Закону України «Про Аграрні палати України»
• основні положення законопроекту
- інститут кваліфікованого членства
- джерела фінансування
- розподіл бюджетних коштів, вплив на обговорення, прийняття та затвердження нормативних документів.

Крім того, учасники відкритого засідання АПУ обговорять питання підготовки до проведення засідання Аграрних палат країн Вишеградської четвірки (14-16.06.2010, м. Київ) та ініціативу АПУ щодо створення Ради громадських організацій аграрного сектору країн СНД.