Доступ до фінансування для малого та середнього бізнесу

Четвер, 22 жовтня 2009
В результаті проведеного глобального опитування три світові провідні бухгалтерські організації попереджають, що в усіх сферах уряди мають приділяти першочергову увагу інтересам малого та середнього бізнесу, інакше ризику піддається стійке економічне відновлення.

Кінець епохи офшорів

Асоціація сертифікованих бухгалтерів Австралії (CPA Australia), Асоціація сертифікованих головних бухгалтерів Канади (CGA-Canada), Асоціація присяжних сертифікованих бухгалтерів (АССА), що сумісно представляють понад 700 000 бухгалтерів та студентів в усьому світі, профінансували дослідження, що проводилося відомим дослідницьким центром «Економіст інтеллiдженс юніт» (Economist Intelligence Unit). В рамках цього дослідження були проаналізовані проблеми, з якими стикаються підприємства малого і середнього бізнесу (МСБ) в процесі пошуку джерел фінансування серед банків та інших кредиторів. На підставі отриманих результатів цього та інших недавніх досліджень, три організації розробили власний звіт, у якому запропонували ряд рекомендацій урядовим органам, банкам і комерційним структурам.

У країнах, де найбільше відчуваються наслідки економічного спаду, банки скоротили кредитування, і зазнають критики у зв'язку з відмовою від зниження процентних ставок, що є важливим заходом для відновлення економіки. Підприємства, попит на продукцію яких знижується, змушені приймати нелегкі рішення стосовно рівня інвестицій і кількості персоналу, а також розробляти найбільш оптимальну структуру, щоб залишатися на плаву і бути конкурентоспроможними в майбутньому.

Бухгалтерські організації закликають до надання безперервної допомоги підприємствам малого та середнього бізнесу, відзначаючи при цьому, що за відсутності в даному секторі достатньої впевненості і можливостей для підбору персоналу та інвестицій, відродження світової економіки навряд чи можливе. Три організації застерігають, що наразі ознаки поліпшення економічної ситуації можуть бути оманливими, і розробники політики і стратегій повинні залишатися пильними принаймні до 2011 року.

Вони також застерігають від надмірного втручання або протекціонізму. Замість цього, організації наполягають на необхідності постійного сприяння і стимулювання розвитку сектора МСБ за допомогою більш м’якої регламентації, запровадження стратегій підтримки, відповідних фінансових заохочень і обґрунтованої гнучкості ринку праці.

Організації закликають уряд до впровадження податкових стимулів і підвищення компетентності робочого персоналу, що в свою чергу сприятиме інвестиціям та інноваціям. В організаціях також вважають, що розробникам стратегій і кредиторам необхідно вжити заходів для усунення невизначеності стосовно кредитів шляхом публікації вичерпної інформації про тенденції в сфері кредитування підприємств і вимогах кредиторів до бізнес-кредитів.

Банкам також варто менше піддаватися стереотипам у своєму підході до кредитування, замість цього оцінювати ризики індивідуально для кожного клієнта МСБ. На думку трьох організацій, бухгалтери також мають бути готові стати сполучною ланкою між кредиторами і позичальниками.

Рішення про співробітництво ACCA, Асоціації сертифікованих головних бухгалтерів Канади та Асоціації сертифікованих бухгалтерів Австралії свідчать про серйозність проблем, з якими стикаються підприємства МСБ сьогодні. Три організації вважають, що можуть спонукати розробників стратегій та політик, комерційні структури та інших зацікавлених осіб звернути увагу на важливість підприємств МСБ і внести свій доробок у розвиток глобальної економіки.

«Зважаючи на те, що для багатьох підприємств МСБ це перший економічний спад, вони, можливо, потребуватимуть повторного вивчення сфери управління фінансами і переосмислення способу ведення бізнесу. Багатьом буде потрібна допомога професійних бухгалтерів, що відіграють ключову роль, допомагаючи підприємствам пережити ці важкі часи», - відзначила Наталія Вовчук, голова представництва АССА в Україні, державах Прибалтики і Кавказу.

За словами головного виконавчого директора CPA Australia Алекса Мелі (Alex Malley): «Компанії повинні планувати підйом, однак при цьому враховувати в своїх планах також і найнесприятливіший сценарій у випадку затримки економічного росту. Їм також варто враховувати, що будь-яке глобальне відновлення - процес тривалий. А для тих, хто відрізняється стійким фінансовим положенням, відкриються можливості розширення та росту».

«По мірі подолання країнами недавніх економічних негараздів, дуже важливо зосередити увагу на обставинах і потребах сектора малого та середнього бізнесу», - вважає Ентоні Аріганелло (Anthony Ariganello), президент і виконавчий директор Асоціації головних сертифікованих бухгалтерів Канади. «Наше довгострокове економічне відновлення та ефективність глобального бізнесу залежить від стабільності даного сектору».

ACCA

1. ACCA – глобальна організація професійних бухгалтерів. Наша мета - допомогти зацікавленим особам здобути першокласну орієнтовану на бізнес кваліфікацію, допомагати реалізовувати можливості та прагнення людям, які будують перспективну кар’єру у галузі бухгалтерії, фінансів та менеджменту. Наша організація нараховує 362 000 студентів і 131 500 членів в 170 країнах світу.
2. АССА співпрацює з урядами, національними організаціями та агенціями з розвитку в країнах з ринковою економікою, що формується, пропагуючи професію бухгалтера вже більше 20 років, з метою створення цінностей для суспільства, бізнесу чи окремих осіб, яких вона обслуговує.
3. АССА вважає, що глобалізація бізнесу передбачає необхідність дотримання єдиних стандартів фінансової звітності. Ми надаємо перевагу Міжнародним стандартам фінансової звітності (МСФЗ), що засновані на ґрунтовних принципах.
4. Члени АССА цілком усвідомлюють ті актуальні проблеми, з якими стикаються підприємства малого бізнесу, оскільки 63 000 наших членів працюють на підприємствах малого та середнього бізнесу в усьому світі.
5. АССА відкрила своє регіональне представництво у Києві восени 2004 року. Київський офіс є головним контактом для всіх членів, кандидатів у члени, та студентів з України, Білорусі, країн Прибалтики і Кавказу. В цьому регіоні АССА є провідною міжнародною кваліфікацією фінансових фахівців, і об’єднує близько 4200 студентів та 530 членів. В Україні – 1700 студентів і 250 членів.

Асоціація сертифікованих головних бухгалтерів Канади

Асоціація сертифікованих головних бухгалтерів Канади, заснована в 1908 році, є професійною незалежною асоціацією, що нараховує 73 000 студентів і сертифікованих головних бухгалтерів.
Бухгалтери асоціації працюють по всьому світі у сфері виробництва, комерції, фінансів, управління, державної практики та інших галузях, що потребують бухгалтерського обліку та управління фінансовими коштами. Серед клієнтів асоціації - великі корпорації, промислові організації і водночас приватні підприємці. Знання співробітників Асоціації мають цінність для державного сектора, уряду і корпоративних підприємств.

В Асоціацію сертифікованих головних бухгалтерів Канади входять сертифіковані головні бухгалтери та студенти з Канади, а також Бермудських островів, країн Карибського басейну, Китайської Народної Республіки і Гонконгу. Асоціація встановлює освітні стандарти, розробляє професійні рекомендації, надає послуги громадянам і розробляє Програму професійного навчання сертифікованих головних бухгалтерів.

Асоціація сприяє впровадженню національних і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку шляхом співробітництва та розвитку професійних відносин з іншими бухгалтерськими організаціями, представляє інтереси громадськості і сертифікованих головних бухгалтерів, а також виступає на захист підвищення професійної кваліфікації бухгалтерів.

Асоціація сертифікованих бухгалтерів Австралії

Асоціація сертифікованих бухгалтерів Австралії - одна з найбільших всесвітніх бухгалтерських організацій, до складу якої входять понад 122 000 професіоналів у сфері фінансів, бухгалтерського обліку і бізнесу по всьому світу.

Міжнародна діяльність нашої асоціації продовжує зростати у сфері представництва міжнародних організацій і впливу на розвиток професії бухгалтера у світовому масштабі. В області фінансової звітності, оподатковування і корпоративного управління ми вважаємося лідерами не тільки в Австралії, але й в усьому світі.

Створення, навчання, технічна підтримка та захист інтересів входять у коло основних послуг, які наша асоціація надає своїм клієнтам. Співробітники і члени асоціації співпрацюють з місцевими і міжнародними організаціями, представляючи погляди і проблеми, характерні для даної професії, у федеральній, державній і територіальній владі, а також регулятивних органах, промислових організаціях, наукових колах і широкій громадськості.