МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ПРИЙМАЮЧИ ПИТАННЯ ПРО МРЦ НА ВИНОРОБНУ ПРОДУКЦІЮ, ВАЖЛИВО НЕ ДОПУСТИТИ ЗНИЩЕННЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ У СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ

Понеділок, 21 вересня 2009
15 вересня 2009 року у Міністерстві економіки України відбулася нарада за участі представників Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Міністерства агрополітики України, галузевих асоціацій та керівників виноградарських та виноробних підприємств з метою обговорення можливості та доцільності запровадження мінімальних оптово-роздрібних цін на вітчизняну виноробну продукцію.


Ідеї, які змінюють міста

Під час наради учасниками ринку було оголошено три антагоністичні точки зору на доцільність запровадження такого механізму регулювання ринку:

1. Галузь потребує введення мінімальних оптово-роздрібних цін на виноробну продукцію на рівні не менше 13 гривень за пляшку продукції – таку позицію підтримують до 10% учасників ринку, переважно представники великих алкогольних холдингів, мета яких через запровадження МРЦ відстояти власні маркетингові витрати на просування брендів.

2. Втім, переважна більшість учасників ринку, особливо виноградарські господарства, разом з представниками Асоціації «Виноградарі та винороби України» акцентували, що запровадження МРЦ є неринковим механізмом регулювання ринку, проте як можливий компромісний варіант вони готові розглядати ставки мінімальних цін на рівні 10-11 гривень за одиницю продукції.

Керівники господарств первинного виноробства особливо наголосили на тому, що підхід до запровадження МРЦ має бути максимально виваженим, оскільки їхні заводи є дотуючими у сільській місцевості п’яти основних виноградарських регіонів України – Одеської, Миколаївської, Херсонської, Закарпатської області, та АРК Крим, і при регулюванні ринку необхідно приймати до уваги можливі негативні соціальні наслідки у цих регіонах.

3. Незначна кількість виноробів виступила проти запровадження будь-яких мінімальних цін, як неринкового регулюючого методу.

Зі свого боку під час наради присутні на ній представники Міністерства фінансів України виступили категорично проти ставки мінімальних цін на рівні 13 гривень.

Вислухавши позиції всіх учасників ринку, головуючий наради заступник Міністра економіки Віктор Михайлович Пантелеєнко резюмував поточну позицію всієї виноробної галузі щодо питання запровадження МРЦ: позіція першої групи учасників ринку спрямована на перерозподіл ринку вина, позиція другої - закликає враховувати соціальну складову данного питання; думка третьої групи в тому числі висловлює інтереси молдавських експортерів, які вже представляють виноробну продукцію на ринку України за ціною 8,59 грв.

За результатами наради Міністерство економіки проголосило: приймаючи відповідне рішення про запровадження мінімальних оптово-роздрібних цін на українську виноробну продукцію, важливо не допустити руйнування робочих місць у сільскій місцевості та запобігти виникненню соціальної катастрофи.

Разом з тим, представники Міністерства економіки вважають: галузі необхідно об’єднатися у єдине професійне галузеве об’єднання з метою відстоювання позицій і інтересів виноградарів і виноробів.