Національний Форум Профспілок України попереджає про загрозу неконтрольованих страйків та закликає владу до діалогу

Середа, 25 лютого 2009
Національний Форум Профспілок України (НФПУ) попереджає про загрозу неконтрольованого всеукраїнського страйкового руху, що може призвести до непередбачуваних наслідків для держави. Про це 24 лютого 2009 р. у Києві завив Голова НФПУ Мирослав Якібчук.


Ідеї, які змінюють міста

За його словами, моніторинг ситуації на підприємствах, який проводить НФПУ, свідчить про критичне становище найманих працівників, а бездіяльність влади дозволяє власникам та роботодавцям порушувати закони та колективні договори.
«На сьогодні трудові колективи понад 1000 підприємств готові до радикальних дій, – уточнює Мирослав Якібчук. – Вони вже не перший місяць вимагають виплати заборгованості, підвищення зарплат і припинення звільнень, а відсутність реакції з боку влади та роботодавців підштовхує працівників до застосування жорстких методів боротьби за свої права».
НФПУ запевняє, що профспілки за будь-яких умов підтримуватимуть інтереси трудівників і будуть інструментом їхнього діалогу з владою, але в той самий час застережує, що може виявитися безсилим перед масовою агресією зневірених людей, тисячі яких щодня втрачають роботу й засоби до існування.
НФПУ вимагає від влади розпочати дієвий діалог із профспілками та роботодавцями з метою визначення спільної стратегії виходу з кризи. «Необхідно сприяти невідкладному розслідуванню ситуації на кожному підприємстві, де тривають масові звільнення та спостерігається затримка та «урізання» зарплат, – говорить пан Якібчук. – Зокрема, власники підприємств, що порушують закон, прикриваючись кризою, мають понести кримінальну відповідальність, їхні підприємства слід націоналізувати, передати іншим власникам або в управління трудовим колективам. Окрім того, необхідно розробити й ухвалити закон, який би заборонив діяльність колекторських компаній і аналогічних структур. Невідкладним завданнями також є зниження облікової ставки НБУ, проведення податкової реформи, стимулювання внутрішнього споживчого ринку та підтримка вітчизняного виробника».
Без цих заходів, переконаний Голова Національного Форуму Профспілок Мирослав Якібчук, соціальний вибух в Україні неминучий.