УКБС застерігає НБУ від кроків, що підриває капітал банків

Понеділок, 22 вересня 2008
Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає за необхідне відтермінувати введення в дію постанови Національного банку України №211 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», оскільки це може серйозно підірвати капітал українських банків.


Ідеї, які змінюють міста

НБУ своєю постановою, що набирає чинність 14 жовтня поточного року, вводить критерії визначення «справедливої вартості» цінних паперів, в тому числі тих, які формують капітал банків. Основний критерій – лістінг цінних паперів на біржі і визначення вартості цінних паперів, згідно з даними оприлюднених котирувань на фондових біржах. Формально, постанова НБУ спрямована на зменшення ризиків банків за операціями з цінними паперами.

Однак в сьогоднішній ситуації нестабільності фондового ринку як в Україні, так і за кордоном, такі дії НБУ призведуть до зменшення капіталу українських банків.

Експерти УКБС наголошують: український фондовий ринок впродовж торгів у вересні демонструє рекордні показники падіння. Зокрема, 16 вересня обвал індексу ПФТС становив 14,09% до 351,54 пункту, що є найбільшим негативним показником, починаючи з 2004 року.

Така ситуація дає підстави кваліфікувати дії НБУ, спрямовані на «справедливу оцінку» вартості цінник паперів, які формують капітал банків, як несвоєчасні і здатні спровокують фінансову нестабільність та поглибити кризу ліквідності на фінансовому ринку України.

Зважаючи на складну ситуацію на фондовому ринку, УКБС пропонує перенести терміни впровадження зазначеної постанови НБУ до 1-го березня 2009 року.