Україна має намір повернутися до питання закупівлі 40 локомотивів Wabtec у США

Середа, 10 квітня 2024, 20:49 -

Україна знову розглядає можливість придбання 40 локомотивів виробництва концерну Wabtec за кредитні кошти "Експортно-імпортного банку США" (Exim Bank).

Про це повідомили Liga.net у Міністерстві інфраструктури.

Зазначається, що структурування проєкту та підписання угод заплановано до кінця 2024 року. 

У міністерстві пояснили, що відсоткова ставка за вказаною позикою очікується не вищою, ніж ті, що застосовуються під час залучення коштів позик міжнародних фінансових організацій, таких як ЄІБ, ЄБРР та Світовий банк.

Реклама:

За словами посола США в Україні Бріджит Брінк, угода відкриває двері для співпраці України та США у сфері приватного бізнесу.

EXIM Bank схвалив транзакцію в межах угоди про купівлю 40 локомотивів, повідомила президентка і голова правління US EXIM Bank Рета Джо Льюїс. Вона додала, що дуже важливо, щоб локомотиви вже прямо зараз виходили на рейки та починали працювати.

Нагадаємо: 

Реклама:

У грудні Мінінфраструктури повідомило, що американська компанія General Electric у 2020 році поставить "Укрзалізниці" ще 40 локомотивів власного виробництва.

"Укрзалізниця" потребує 51,2 мільярда гривень протягом 6 років для оновлення локомотивного парку, з усіх локомотивів УЗ, лише 5,3% молодші за 25 років.

Перший її етап передбачає постачання 30 вантажних локомотивів TE33A Evolution, виготовлених у США, а також локалізацію певної частини виробництва в Україні, що становить 10% кінцевої вартості угоди. На даному етапі GE буде використовувати українську сигнальну та радіосистему та певні елементи кабіни.

Вартість локомотивів —  4,68 млн доларів (з ПДВ) за кожен. Загалом сума контракту (мова йде про першу партію - ЕП) становить 140 млн доларів з ПДВ.

Рекомендуємо почитати: Зранку гроші — увечері тепловози: що за контракт УЗ уклала з General Electric

Репортаж з заводу General Electric у Пенсільванії, де відбувається виробництво локомотивів для України, дивіться за посиланням: Як в США будують "тризуби" для українців. Репортаж із заводу General Electric

Реклама: