"єВідновлення": у яких областях українці найчастіше використовують житлові сертифікати 

Середа, 28 лютого 2024, 19:45 -

Українці найчастіше використовували житлові сертифікати за програмою "єВідновлення" у Київській та Харківській областях. У другій парі лідерів – Миколаївська та Чернігівська області. 

Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

Мешканці четвірки областей придбали в обмін на сертифікати 650 нових домівок на загальну суму в 1,7 млрд грн. Для порівняння, сукупно по Україні витрачено на купівлю нового житла за рахунок сертифікатів 940 нових помешкань на 2 млрд грн.

Де використовували сертифікати: 

Реклама:
  • 121 житловий сертифікат на загальну суму в 178 млн гривень використали на Харківщині;
  • 86 житлових сертифікатів на загальну суму в 89 млн грн використали на Миколаївщині;
  • 60 сертифікатів на суму в 83 млн грн використали на нове житло на Чернігівщині.

"Беззаперечний лідер – Київщина. Вона йде зі значним відривом від інших областей, оскільки тут на нові домівки українці обміняли 380 сертифікатів "єВідновлення" на загальну суму в 1 млрд грн", – пояснила Шуляк.

Народна депутатка також нагадала, що використати житловий сертифікат можна для обміну не тільки на квартиру, але і на придбання приватного будинку на первинному і вторинному ринках. 

Втім, найбільше українці обирають саме вторинку – на таке житло обміняли 92% сертифікатів "єВідновлення".

Реклама:

Виправити це у найближчому майбутньому дасть можливість поєднання програм "єВідновлення" і коштів програми "єОселя". Таку можливість вже офіційно передбачили, наголосила Шуляк. 

Нагадаємо: 

У "Дії" оголосили про запуск нового етапу програми "єВідновлення" – тепер власники земельних ділянок можуть звести новий будинок на своїй ділянці.

Реклама: