Експорт російської нафти сягнув найвищого за майже чотири місяці рівня - Bloomberg

Вівторок, 27 лютого 2024, 12:25 -

Попри скорочення постачання нафти "Сокіл", загальний експорт російської нафти за чотири тижні зріс до найвищого рівня майже за чотири місяці.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Це стало можливим завдяки різкому зростанню постачання нафти "ВСТО", яке компенсувало відсутність "Сокола". За оцінками Bloomberg, чотиритижневі середні обсяги поставок перевищили обіцяний Москвою експортний показник приблизно на 190 тисяч барелів на день.

Щотижневий обсяг постачання зріс на 365 тисяч барелів на день до 3,5 млн, що на 215 тисяч барелів на день вище цільового показника.

Реклама:

Тимчасова відсутність вантажів "Сокола" пояснюється нестачею танкерів, необхідних для перевезення нафти. Нафтопереробники Індії побоюються санкцій США і скаржаться, що постачання занадто дорогі.

Хоча цього місяця до Індії було доставлено три вантажі з нафтою "Сокол", а кілька інших було перенаправлено до Китаю, ще щонайменше 14 вантажів - загальним об'ємом близько 10 мільйонів барелів - усе ще перебувають на суднах.

Вартість російського експорту нафти зросла до тритижневого максимуму, збільшившись за сім днів до 25 лютого до 1,73 млрд доларів з 1,55 млрд доларів попереднього тижня. При цьому середній дохід за чотири тижні продовжив зростати, збільшившись на 115 млн доларів до 1,7 млрд доларів на тиждень.

Реклама:

Близько 1,45 мільйона барелів нафти на день завантажували на танкери, що прямували до Китаю. Морський імпорт азіатської країни збільшився на 800 тисяч барелів нафти на день. Вона поставляється з Росії трубопроводами або безпосередньо, або через Казахстан.

Потоки на суднах, що подають сигнали в пункти призначення в Індії, становлять у середньому близько 905 тисяч барелів на день.

Очікується, що й китайські, й індійські показники зростатимуть у міру того, як порти розвантаження звільнятимуться для суден, які наразі не вказують кінцеві пункти призначення.

Нагадаємо: 

В Росії виникли труднощі з продажем ключового тихоокеанського сорту нафти "Сокіл" до Індії, що може призвести до подальшого скорочення експорту на наступному тижні.

Уряд Росії з 1 березня на півроку заборонить експорт бензину та збільшить норматив продажу дизельного пального на біржі до 16%. Таких заходів хочуть вжити для боротьби зі зростанням цін на пальне.

Реклама: