НАЗК склало адмінпротокол на заступника голови ОП Шурму через конфлікт інтересів в Комітеті з енергетики

П'ятниця, 23 лютого 2024, 13:08 -
 
ЕП

Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол про адміністративні правопорушення стосовно заступника керівника ОП Ростислава Шурми у зв’язку з порушенням ним вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Агентство зазначає, що у 2022 році Шурма організував при ОПУ Комітет електроенергетики, учасники якого збирались під його головуванням. 

До участі в засіданнях Комітету були залучені ключові інституції сфери електроенергетики. Зокрема, Міністерство енергетики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП),  ПАТ "НЕК "Укренерго", ДП "Оператор ринку", ДП "Гарантований покупець".

Реклама:

"Маючи приватний інтерес у вказаній сфері, Ростислав Шурма не повідомив у визначеному законодавством порядку про наявний конфлікт інтересів та, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, брав участь в обговоренні та прийнятті на засіданнях Комітету рішень, які стосувалися його приватного інтересу", - наголошують в НАЗК.

Нацагентство встановило, що рідний брат Ростислава Шурми Олег є кінцевим бенефіціарним власником семи компаній, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел. Сам Ростислав Шурма у 2019-2921 роках входив до складу наглядової ради АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Геліос", що є співзасновником трьох із названих вище компаній.

Станом на липень 2022 року, коли відбулось перше засідання Комітету під головуванням Ростислава Шурми, у ДП "Гарантований покупець" була заборгованість по розрахункам за електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел, придбану у компаній брата Шурми в сумі майже 254 млн грн.

Джерелом для розрахунку з указаними компаніями можуть бути кошти ПАТ "НЕК Укренерго", що надходять ДП "Гарантований покупець" як оплата послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Реклама:

"Прагнучи забезпечити ДП "Гарантований покупець" додатковим джерелом фінансування та сприяти погашенню заборгованості перед компаніями брата,  Ростислав Шурма на засіданнях Комітету 23 серпня та 7 вересня 2022 року спонукав ПАТ "НЕК "Укренерго" та ДП "Гарантований покупець" підписати та затвердити у НКРЕКП акти приймання-передачі наданих послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за січень, травень, липень, жовтень 2021 року та за лютий–червень 2022 року", - зазначили в НАЗК.

Нацагентство дійшло висновку, що таким чином рішення, прийняті на засіданнях Комітету, мали вплив на задоволення приватного інтересу Ростислава Шурми, а саме – створення умов для успішності бізнесу брата за рахунок прийняття необхідних рішень дотичними до ринку електричної енергії державними органами та компаніями.

Читайте також: Енергетика Банкової. Для чого Офісу президента єдиний трейдер електроенергії

Головний з економіки в ОП Ростислав Шурма. Про бізнес брата, концентрацію державних активів та "хороших" бізнесменів

Нагадуємо:

Заступник голови ОП Ростислав Шурма в інтерв’ю ЕП раніше заявляв, що "Комітет з енергетики" був штабом, який був створений для реагування на кризову ситуацію, та відкинув мету контролю за профільними структурами в енергетиці. Він назвав свою діяльність у межах комітету координацією дій з суб’єктами в енергетиці.

У жовтні стало відомо, що Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало перевірку наявності конфлікту інтересів при здійсненні службових повноважень заступником голови Офісу президента Ростиславом Шурмою.

Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження щодо виплат за електроенергію з сонячних електростанцій, які розташовані на тимчасово окупованих територіях.

У провадженні фігурують п’ять фірм, якими за даними Bihus.Info володіють брат заступника керівника Офісу перзидента Ростислава Шурми Олег або наближені до посадовця особи.

Економічна правда

Реклама: