Індія відновила закупівлю російської нафти сорту "Сокол" - Reuters

П'ятниця, 16 лютого 2024, 13:26 -
 
GETTY IMAGES

Після двох місяців перерви через проблеми з оплатою, Індія відновила закупівлю російської нафти сорту "Сокол".

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що як мінімум два нафтопереробних заводи Індії прийняли поставки легкої малосірчистої нафти "Сокол" в лютому.

Компанія  Hindustan Petroleum Corp (HPCL) купила нафту у трейдерів, за яку, ймовірно, платитимуть дирхамами ОАЕ, повідомляють джерела Reuters.

Реклама:

Раніше, Indian Oil Corp, найбільший нафтопереробник країни, був одним з ключових покупців нафти "Сокол" за річним контрактом з "Роснефтью".

Indian Oil Corp була змушена припинити закупівлю цієї нафти, оскільки ТОВ "Сахалін 1" не змогла відкрити рахунок у банку в ОАЕ, щоб приймати платежі в дирхамах.

У лютому приватний нафтопереробник Nayara Energy, мажоритарний пакет акцій якого належить російським компаніям, включаючи нафтову компанію "Роснєфть", також прийняв постачання нафти "Сокол", свідчать дані.

Реклама:

Дані також показують, що три судна з нафтою "Сокол" - NS Lion, NS Antarctic і Raven - як очікується, прибудуть до східних портів Парадіп і Вішакхапатнам пізніше у лютому.

Джерела також повідомили, що Росія розглядає можливість продажу нафти "Сокол" через торгові компанії, щоб зменшити надлишкові плавучі запаси в Тихому океані. За їхніми словами, продаж через трейдера допоможе Росії отримувати стабільні платежі, хоча це зменшить знижки для покупця.

Нафта сорту "Сокол" експортується ТОВ "Сахалін-1", дочірньою компанією російського нафтового гіганта "Роснєфть", яка також є продавцем цього сорту.

Нагадаємо:

На початку лютого повідомляли, що великий індійський нафтопереробний завод BPCL відмовився від купівлі російської нафти сорту "Сокол" через небажання банків-посередників проводити платежі.

Імпорт сирої нафти в Індію від її найбільшого постачальника Росії в грудні впав до найнижчого рівня з січня 2023 року, оскільки шість танкерів, що перевозили нафту сорту "Сокіл", не змогли доставити її через проблеми з оплатою на тлі посилення санкцій.

У листопаді після запровадження санкції проти російської нафти, Москва все частіше стикалась з проблемами через недоліки розрахунків у валюті, відмінній від долара, і короткострокового розв'язання цієї проблеми немає.

Реклама: