Україна у 2024 році розраховує отримати 4 мільярди доларів з заморожених активів РФ

Середа, 14 лютого 2024, 20:21 -

Україна цьогоріч розраховує на передачу 4 мільярдів доларів із заморожених у G7 та ЄС російських активів.

Про це розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра в інтерв’ю Forbes.

За її словами, загалом протягом чотирьох років Україна може отримати 15-18 млрд дол, зокрема близько 4 млрд дол цьогоріч.

Для цього потрібно пройти декілька етапів. Нульовий – визначити, в яких установах зосереджені ці кошти, що вже зроблено.

Реклама:

Перший – і Єврокомісія вже прийняла рішення: всі нараховані відсотки мають розміщуватися в одній установі. 

Другий – впровадження законодавства в ЄС, яке дає змогу передати ці кошти Україні. 

"У нас були перемовини з представниками Бельгії, яка зараз головує у Раді ЄС. Є стриманий оптимізм щодо того, що Рада ЄС ухвалить рішення до кінця червня 2024 року. Якщо рішення буде ухвалено, то Україна отримує відсотки з активів, які були погашені у 2024-му", – зазначила заступниця глави Мін’юсту.

Реклама:

Також обговорюється передача вже нарахованих відсотків за 2022-2023 рік. Ці кошти знаходяться в Бельгії, у 2022-му на них був накладений 25%-й податок (близько €1,7 млрд). Уряд Бельгії використовує ці кошти для виплат українським біженцям, надання гуманітарної допомоги тощо.

Кошти за 2023 рік ще не обкладені податком. Наразі йдуть перемовини про накладення 100%-го податку на ці кошти та передачу їх в Україну. Йдеться про 4,4 млрд євро, для передачі яких достатньо рішення лише уряду Бельгії.

"Наша принципова позиція – аби це було додаткове фінансування, а не частина вже погодженої з ЄС допомоги. Скоріше за все міжнародні партнери не погодять використання цих коштів на оборонний сектор. Вони підуть на покриття дефіциту бюджету, соціальні виплати, проєкти з відбудови тощо", – резюмувала Мудра.

Нагадуємо:

12 лютого Рада ЄС ухвалила рішення, яке дозволить у майбутньому використовувати дохід від заморожених активів Центрального банку Росії (ЦБР) для допомоги Україні.

Реклама: