Moody's знизила кредитний рейтинг Ізраїлю, вперше в історії

Субота, 10 лютого 2024, 16:38 -
 
Getty Images

Міжнародне рейтингове агентство Moody's понизило кредитний рейтинг Ізраїлю з A1 до А2 вперше в історії.

Про це йдеться в повідомленні Moody's.

"Moody's Investors Service (Moody's) знизило рейтинги емітента уряду Ізраїлю в іноземній та національній валютах до A2 з A1. Moody's також знизило пріоритетні незабезпечені рейтинги Ізраїлю в іноземній та національній валюті до А2 з А1, а також пріоритетні незабезпечені рейтинги шельфових облігацій в іноземній валюті та пріоритетні незабезпечені рейтинги програми MTN до A2 з A1. Прогноз "Негативний", - зазначено в повідомленні.

Основною причиною зниження рейтингу зазначають війну з ХАМАС, політичні наслідки які може викликати ця війна, а також удар по фінансовій системі країни в результаті війни.

Реклама:

Окрім цього, проблемним питанням є осяжність завершення конфлікту, яка поки що незрозуміла.  

Зазначають, що Рейтинг A2 також враховує давні сильні сторони, включаючи високі економічні можливості, що є результатом диверсифікованої, високодохідної та стійкої економіки; дуже високу ефективність монетарної політики, нещодавно проілюстровану здатністю центрального банку швидко стабілізувати фінансові ринки; міцний банківський сектор та дуже сильну позицію уряду щодо ліквідності та доступу до ринків. 

Ці сильні сторони стримуються фіскальними та борговими показниками, які вже до конфлікту були слабшими, ніж у багатьох суверенних країн з аналогічним рейтингом.

Реклама:

Негативний прогноз відображає думку Moody's, що ризики зниження рейтингу залишаються на рівні А2.

У видання Haaretz зазначають, що це перше в історії Ізраїлю зниження кредитного рейтингу.

Нагадаємо:

Мережа ресторанів McDonald's повідомила про перше квартальне падіння продажів майже за чотири роки через слабке зростання у своєму підрозділі міжнародного бізнесу та конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС.

Реклама: