Іноземні інвестори готові приватизувати два українські держбанки

Середа, 24 січня 2024, 11:06 -
 
nv

Іноземні інвестори висловили зацікавленість в приватизації двох українських державних банків - "Укргазбанку" та "Сенс банку".

Про це розповів заступник міністра фінасів Юрій Драганчук у відповідь на запитання журналіста ЕП.

"Держава має стратегію зменшення банківського сектору, присутності та своєї участі (в ньому - ЕП). Але треба реально дивитись на речі. Ринок зараз такий, що ви самі розумієте, "Приватбанк" - це той банк,в який готова вкладати гроші держава, і банк, який генерує мільярд доларів доходу державного бюджету", - сказав чиновник.

Він зазначив, що поки держава не готова продати цей банк., але не виключив цього в майбутньому.

Реклама:

"У нас є зацікавленість  іноземних інвесторів в двох державних банках. Це Укргазбанк і Сенс Банк і ми активно готуємо їх до продажу. Ці сигнали ми отримали наприкінці минулого року, починаючи з осені", - розповів заступник міністра фінансів.

За словами Драганчука, незабаром Мінфін буде брати фінансових радників для цих банків.

Також паралельно з цим Мінфін зі Світовим банком напрацьовують зміни до законів про продаж цих банків, для того щоб зробити це якомога прозоріше і продати справді серйозному потенційному інвестору.

Реклама:

"Більше скажу, ці потенційні інвестори нас підганяють… Паралельно ці банки готуються всередині і я досить позитивно налаштований і хочеться в цьому році продати ці два банки. А той банк, який генерує найбільше доходів у цій державі, поки що неготовий до продажу", - резюмував Драганчук.

Нагадуємо:

Україна стала власником 100% акцій "Сенс Банку" (колишній "Альфа Банк Україна") 21 липня 2023 року. Уряд ухвалив рішення придбати у повному обсязі акції "Сенс Банку" у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 гривню.

Власниками прямої істотної участі в банку були ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі - громадянин РФ та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин РФ та Латвії Пьотр Авен, громадянин РФ Андрій Косогов.

5 січня 2024 року стало відомо, що компанія ABH Holdings S.A., яка була номінальним власником "Сенс Банку", подала позов до України та вимагає компенсацію за примусову націоналізацію фінустанови в розмірі 1 мільярд доларів.

Економічна правда

Реклама: