Аргентина переживає удар інфляцією після лібералізації цін

Неділя, 24 грудня 2023, 10:00 -
 
getty images

Після девальвації песо на більш ніж 50% аргентинські споживачі переживають тяжкий удар інфляції перед новорічними святами.

Про це пише Financial Times.

Інфляція в Аргентині за грудень становитиме близько 25%, порівняно з 12,8% у листопаді, за прогнозами економічної консалтингової компанії Ecolatina.

Підприємці вимушені змінювати ціни по декілька разів на день, постачальники продукції постійно надсилають нові прайс-листи. Більш ніж на 50% зросли ціни на основні продукти харчування: рис, хліб, молоко, на 40% зросла ціна на основний новорічний продукт аргентинця – яловичину. 

Реклама:

За оцінкою аналітиків, стрімке зростання цін викликане бажанням нової влади Аргентини очолюваної лібертаріанцем Хавʼєром Мілеєм вирівняти відносини цін. 

Економічна політика минулих урядів по штучному стримуванню цін на продукти харчування, громадський транспорт, інтернет шляхом субсидувань, або економічних обмежень стримувала інфляцію, яку новий уряд прагне відпустити.

При цьому й нова влада намагається стабілізувати ціни в особливо важливий передріздвяний період. Наприклад, за домовленостями з великими мережами супермаркетів, ціни на яловичину будуть зафіксовані до 31 грудня. Існувала подібна домовленість стосовно палива, але вона припинила дію, після чого ціна на бензин підвищилась на 80%.

Реклама:

Заробітні плати критично не встигають за рівнем інфляції. При тому, що середня зарплата офіційно зареєстрованих працівників становить близько 523 доларів, ця цифра не відображає близько половини неформальних працівників, які отримують значно менше. 

Як зазначають аналітики, в Аргентині присутній ризик пришвидшення інфляційної спіралі, однак окремі експерти зазначають, що рецесія, яка наближається, швидше за все, запобіжить цьому.

"Ми очікуємо падіння попиту на споживання, оскільки сім'ї будуть змушені в першу чергу сплачувати фіксовані витрати, такі як рахунки за електроенергію, що призупинить зростання (роздрібних) цін" керівник відділу досліджень консалтингової компанії Ecolatina Сантьяго Манукян.

JPMorgan Chase прогнозує швидке падіння економічної активності в країні, в тому числі на 3% у 2024 році.

Як зазначається, інфляція, імовірно, залишатиметься на високому рівні у першій половині 2024 року.

Читайте також: Економіст з бензопилою. Як новий президент Аргентини виводитиме країну з кризи?

Нагадаємо:

Річний рівень інфляції в Аргентині сягнув тридцятирічного максимуму і перевищив 100% вперше з 1991 року, країна знаходиться а п’ятому рівні за темпами інфляції в світі.

Реклама: