Київрада хоче перекласти на держбюджет 2,28 мільярда боргу "Київміськбуду"

П'ятниця, 15 грудня 2023, 15:54 -

Тимчасова контрольна комісія Київради прийняла рішення, за яким витрати на погашення боргів і добудову довгобудів "Київміськбуду" у сумі 2,28 мільярдів гривень хочуть перекласти на держбюджет.

Про це йдеться в колонці депутатки Київської міської ради Лілії Пашинної для ЕП.

Тимчасова контрольна комісія Київради з питань перевірки ПрАТ "ХК "Київміськбуд" ухвалила таке рішення після аналізу фінансово-господарської діяльності компанії протягом 2020-2023 років. 

"Члени ТКК загадковим чином не знайшли причини появи невиконаних зобов’язань на суму в 6,5 млрд, не зрозуміли, як борги виникли і чия неефективна робота до цього призвела. 

Реклама:

Але замість цього ухвалили рішення рекомендувати Київраді звернутись до уряду з вимогою щодо компенсації ПрАТ "ХК Київміськбуд" сумарного запланованого збитку, пов’язаного із добудовою проєктів "Укрбуд" в сумі 2,28 млрд грн", - пише авторка.

Вона наголошує, що це не перша спроба перекласти відповідальність президента ПрАТ "ХК "Київміськбуд" Ігоря Кушніра і членів наглядової ради компанії-забудовника на когось іншого. 

У квітні цьогоріч "Київміськбуд" звертався до Київради з проханням докапіталізувати компанію на мільярд гривень. Після оприлюднення інформації про розкішний спосіб життя Ігоря Кушніра це прохання зникло з публічного простору.

Реклама:

Та вже за кілька місяців сума на так звану докапіталізацію вже зросла з одного мільярда до 2,28.

Крім цього члени ТКК запропонували підтримати рішення керівництва компанії щодо обсягів планування збитків і рекомендувати департаменту комунальної власності КМДА збільшити склад наглядової ради до п'яти осіб, до якої зараз входить три чиновники КМДА.

Досі 16 "укрбудівських" об’єктів так і залишилися недобудованими, як і значна частина об’єктів самого "Київміськбуду". 

Депутатка називає верхом цинізму те, що проблема з ПрАТ "ХК "Київміськбуд" створена штучно, а інформація про перебування компанії на межі банкрутства є маніпулятивною.

"Маніпуляція терміном "доведення до банкрутства" нібито передбачає докапіталізацію компанії з державного бюджету. При цьому претензій до осіб, які очолювали "Київміськбуд" протягом останніх років, немає", - додає Пашинна.

Вона зазачає, що ПрАТ "ХК "Київміськбуд" має активів на 16,3 мільярдів, а невиконані зобов’язання становлять 6,5 млрд. Тому пропонує реалізувати вільні земельні ділянки під забудову, продати паркомісця у вже введених в експлуатацію ЖК, знизивши їхню вартість, скоротити адміністративні видатки, пересісти на скромніші автівки тощо.

Доповнено.

У пресслужбі ПрАТ "ХК "Київміськбуд" заявили, що сума у 2,28 млрд грн пов’язана виключно із добудовою об’єктів корпорації "Укрбуд".

"Саме стільки коштів необхідно для кінцевої добудови житлових комплексів, переданих від "Укрбуду" для добудови силами "Київміськбуду".

Підкреслюємо, що ця сума не є боргом Холдингової компанії "Київміськбуд", - йдеться у позиції компанії.

Загальний дефіцит коштів, необхідних для добудови об’єктів "Укрбуду", було зафіксовано у зведеній таблиці,  яку підписали три сторони: ПрАТ "ХК "Київміськбуд" (новий забудовник), ТОВ "Укрбуд Девеломпент" (попередній забудовник та основний девелопер групи компаній "Укрбуд") та ТОВ "Фінансова компанія "Житло-Капітал" (управитель фондів фінансування будівництва всіх ЖК "Укрбуд"), додали в компанії.

Економічна правда

Реклама: