Рада дала старт реформі державного управління: що буде з зарплатами держслужбовців

Четвер, 9 листопада 2023, 19:47 -

Прийнятий Верховною Радою державний бюджет на 2024 рік запускає реформу державного управління та вводить нову систему оплати праці держслужбовців.

Про це повідомляє проєкт ЄС EU4PAR, який опікується в Україні реформою держуправління.

Реформа оплати праці покликана сприяти формуванню в Україні професійної державної служби з кращими фахівцями, які приведуть українців до членства в ЄС, НАТО та ОЕСР, і наблизити українську держслужбу до стандартів ЄС. За оцінками європейських експертів, оплата на держслужбі є найслабшою ланкою в реформі державної служби. 

На сьогодні перехід на новий формат оплати праці на державній службі прописаний у двох документах - законопроєкті про державний бюджет на 2024 рік та проєкті закону про внесення змін до закону "Про державну службу" (№8222), який перебуває на стадії підготовки до другого читання.

Реклама:

Ключова зміною держбюджету-2024 є запровадження оплати праці держслужбовців на основі класифікації посад.

Наразі існують загальні правила оплати праці на державній службі, проте уніфікованої та прозорої системи немає. 

Натомість класифікація посад дозволить зрозуміти, які професії є на державній службі та запровадити систему визначення вартості посад – грейдинг.  

Реклама:

В процесі грейдингу усі посади будуть поділені на грейди. До одного грейду будуть відноситься посади з однаковим навантаженням, складністю та відповідальністю роботи незалежно від розміру відомства чи міста, де це відомство знаходиться.

Нові правила оплати праці держслужбовців торкнуться тих відомств, які проведуть класифікацію посад до кінця цього року. Новий підхід дозволить обмежити необгрунтовані премії та скоротити диспропорції в оплаті праці. А самі премії та їхній розмір будуть прив’язані до чітких прозорих критеріїв замість суб’єктивних рішень керівника.

Принцип нарахування деяких доплат та премій зміниться. Так, максимальний розмір надбавки за вислугу років скоротиться з 50% до 30% посадового окладу. Зміниться підхід до виплати грошової допомоги до відпустки. Якщо зараз її розмір прив’язаний до розміру середньомісячної заробітної плати, то в майбутньому її розмір складатиме "оклад + надбавка за ранг + надбавка за вислугу років". 

Загалом роль постійної компоненти - посадового окладу - посилиться, а граничні розміри варіативних премій будуть врегульовані. 

Постійна компонента: 

  • посадовий оклад 
  • надбавки за ранг державного службовця 
  • надбавки за вислугу років
  • грошова допомога, що виплачується з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки

Варіативна компонента

  • місячна або квартальна премія
  • компенсація за додаткове навантаження та за вакантною посадою
  • матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань 
  • інші доплати, передбачені законами України.

Що стосується скорочень, то "небезпечне" доручення уряду скоротити граничну чисельність працівників органів виконавчої влади означатиме насамперед скорочення не реальних працівників, а зайвих вакансій, які не роблять роботу відомства чи підрозділу більш ефективною, але зберігають можливості для маніпуляцій з виплатою премій. 

"Робота державних органів при цьому має ставати більш ефективною завдяки перегляду та оптимізації процесів, відмови від застарілих функцій тощо", - резюмували аналітики.

Читайте також: Держслужбовців скоротять, зарплати переглянуть. Мінфін приготував "сюрприз" чиновникам у 2024-му

Нагадуємо:

З січня по вересень цього року фактична чисельність працівників органів державної влади скоротилася на 5,3 тисяч осіб до 170,5 тисяч осіб.

Реклама: