Мережа коворкінгів WeWork подала заяву про банкрутство у США: борги оцінили у $19 мільярдів

Вівторок, 7 листопада 2023, 10:05 -
 
reuters

Мережа коворкінгів та офісів WeWork, стрімкий зліт і падіння якої змінили офісний сектор у всьому світі, звернулась за захистом від банкрутства у США після того, яка ставка стартапу на компанії, що використовують більше спільного офісного простору, провалилася.

Про це пише Reuters.

Цей крок є визнанням з боку SoftBank, яка володіє близько 60% стартапу та інвестувала у його розвиток мільярди доларів, що компанія не зможе вижити, якщо не перегляне свої дорогі договори оренди в умовах банкрутства.

Представник WeWork заявив, що близько 92% кредиторів компанії погодилися конвертувати свій борг в акціонерний капітал в рамках угоди про реструктуризацію, що покриє близько 3 мільярдів доларів боргу.

Реклама:

Компанія, яка також має намір подати заяву про банкрутство в Канаді, заявила, що розраховує на фінансову ліквідність, необхідну для продовження нормального ведення бізнесу, і що ці процедури не вплинуть на її підрозділи за межами США і Канади, а також на її франчайзі по всьому світу.

Станом на кінець червня WeWork мав офісні приміщення у 777 локаціях по всьому світу.

SoftBank заявив, що вважає угоду про підтримку реструктуризації WeWork належним кроком для реорганізації бізнесу компанії та виходу з процедури банкрутства за Главою 11 Кодексу США про банкрутство.

Реклама:

"SoftBank продовжить діяти в найкращих довгострокових інтересах наших інвесторів", - йдеться в заяві японської компанії.

Цього року акції WeWork впали приблизно на 98,5%.

"Прибутковість залишається примарною, оскільки WeWork бореться з дорогою орендою та відмовою корпоративних клієнтів через тенденцію до роботи з дому. У другому кварталі 2023 року, коли компанія востаннє звітувала про фінансові результати, 74% доходів WeWork пішло на оплату оренди приміщень.

У заяві, поданій до суду з питань банкрутства в Нью-Джерсі, WeWork вказав активи в розмірі 15,06 млрд дол і зобов'язання в розмірі 18,66 млрд дол станом на 30 червня.

"WeWork може скористатися положеннями Кодексу США про банкрутство, щоб позбутися обтяжливих договорів оренди", - зазначила юридична фірма Cadwalader, Wickersham & Taft LLP у зверненні до орендодавців на своєму вебсайті в серпні. Деякі орендодавці готуються до значних змін.

"У рамках сьогоднішньої заявки WeWork просить надати можливість відмовитися від оренди певних приміщень, які здебільшого не працюють, і всі учасники, яких це стосується, отримали завчасне повідомлення", - йдеться в заяві компанії.

Під керівництвом свого засновника Адама Неймана WeWork став найдорожчим стартапом США вартістю 47 мільярдів доларів. Він залучив інвестиції від "блакитних фішок", включаючи SoftBank і венчурну компанію Benchmark, а також підтримку великих банків з Уолл-стріт, в тому числі JPMorgan Chase.

Прагнення Неймана до стрімкого зростання за рахунок прибутку та викриття його ексцентричної поведінки призвели до його відсторонення від посади та зриву первинного публічного розміщення акцій у 2019 році.

SoftBank був змушений подвоїти свої інвестиції у WeWork і призначив на посаду генерального директора ветерана ринку нерухомості Сандіпа Матрані. У 2021 році компанія все ж вийшла на біржу, але зі значно нижчою оцінкою, ніж планувалося раніше.

WeWork вдалося внести зміни до 590 договорів оренди, заощадивши близько 12,7 млрд дол фіксованих орендних платежів. Але цього було недостатньо, щоб компенсувати наслідки пандемії COVID-19, яка змусила офісних працівників сидіти вдома.

Багато орендодавців, які також відчували труднощі, не мали достатніх стимулів для того, щоб надати WeWork послаблення в умовах договорів оренди.

Хоча WeWork мав певний успіх у залученні великих конгломератів як клієнтів, багато з його клієнтів були стартапами та малими підприємствами, які скоротили свої витрати, коли інфляція стрімко зросла, а економічні перспективи погіршилися.

До проблем WeWork додалася конкуренція з боку власних орендодавців. Компанії комерційної нерухомості, які традиційно укладали лише довгострокові договори оренди, почали пропонувати короткострокову та гнучку оренду, щоб впоратися зі спадом в офісному секторі.

WeWork провів реструктуризацію боргів, але цього виявилося недостатньо, щоб запобігти банкрутству. Минулого тижня компанія домоглася від кредиторів семиденної відстрочки на виплату відсотків, щоб виграти більше часу на переговори з ними.

Нагадаємо:

Повідомлялось, що американська мережа коворкінгів WeWork планує подати заяву про банкрутство - компанія бореться з величезною купою боргів і значними збитками.

Економічна правда

Реклама: