Ексголова Держспецзв'язку Щиголь вийшов з-під варти

П'ятниця, 24 листопада 2023, 20:56 -
 
Юрій Щиголь
фото: dev.ua

Ексголова Держспецзв’язку Юрій Щиголь, який підозрюється у заволодінні держкоштами на понад 62 млн грн під час закупівлі засобів інформатизації, вийшов з-під варти через день після обрання йому запобіжного заходу.

Про це повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК).

Зазначається, що було внесено заставву, визначену судом (25 млн грн).

Також під заставу вийшли нардеп Андрій Одарченко (застава 15 млн грн) та забудовник Сергій Копистир (якого зранку в п'ятницю відправили у СІЗО із заставою у 100 млн грн, а вже до вечора гроші внесли), котрі підозрюються у спробі підкупу голови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма та віцепрем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова.

Реклама:

"Нам невідомо, внесли вони заставу самостійно чи це зробили треті особи, але швидкість внесення багатомільйонних застав космічна.

Прокурори САП просили значно більшу суму для Щиголя (50 млн грн)", - заявили в ЦПК.

Нагадаємо:

Реклама:

20 листопада Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили керівництво Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у заволодіння понад 62 мільйонами гривень державних коштів.

Слідство з’ясувало, що протягом 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. 

Цього ж дня Кабінет Міністрів звільнив з посад голову Держспецзв’язку Юрія Щиголя та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору.

У Держспецзвʼязку відреагували на підозру ексголові Юрію Щиголю і заявила, що всі закупівлі від 2020 року проводили з дотриманням законодавства. Відомство закликає утриматись від звинувачень посадовців до рішення суду.

Вищий антикорупційний суд на два місяці заарештував колишнього очільника Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації Юрія Щиголя. 

Під час обшуку в ексголови Держспецзвʼязку виявили 82 тис євро та 72 тис дол готівкою. Під час обшуку в Щиголя знайшли криптогаманець з 1,5 млн дол на рахунку, розповів прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ігор Ткач.

За словами прокурора, Щиголь також має у своєму розпорядженні 1 201 285 одиниць криптовалюти Tether USDT, що еквівалентно 1 201 928 дол, і 6,9 біткоїна (265 тис дол).

Економічна правда

Реклама: