Кожна п'ята сім'я в Україні стикається з нестачею продовольства через війну - ООН

Середа, 22 листопада 2023, 09:16 -

В Україні в 80% населених пунктах поблизу лінії фронту люди відчувають перешкоди в доступі до продовольства.

Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив представник Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) в Україні Метью Голлінгсворт, передає Укрінформ.

За його словами, "сьогодні приблизно кожна п'ята українська родина стикається з тим чи іншим ступенем гострої нестачі продовольства", передусім біля зони бойових дій.

Понад 900 тис осіб, які живуть у радіусі 30 км від лінії фронту, відчувають найгостріші потреби у забезпеченні продовольством, які посилюються взимку, додав він.

Реклама:

Голлінгсворт наголосив, що в одній з найвагоміших житниць у світі сотні тисяч людей, які живуть у безпосередній близькості від бойових дій, нині залежать від гуманітарної та продовольчої допомоги.

ВПП забезпечить продовольством близько 750 тис із цих людей протягом зими. Ще 1,5 млн осіб отримають грошову допомогу в районах, які безпосередньо постраждали від воєнних дій.

Представник ВПП нагадав, що до лютого 2022 року на Україну припадало 9% світового експорту пшениці, 15% – кукурудзи та 44% – соняшникової олії. Наразі Україна вже  зазнала збитків сільськогосподарському сектору на 40,2 млрд доларів.

Реклама:

"Ми всі маємо зосередити наші зусилля на задоволенні нагальних потреб цієї країни, зокрема у довгостроковій перспективі, аби гарантувати, що цей сільськогосподарський центр буде швидко відновлений і зможе допомагати голодуючим у всьому світі, бо коли вибухне чергова продовольча криза, світ знову потребуватиме України", - підкреслив Голлінгсворт.

Нагадуємо:

У серпні Всесвітня продовольча програма ООН в Україні розпочала проєкт доплат пенсіонерам, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій.

Реклама: