Сотні тисяч українців з початком війни обрали фриланс: що має попит

Четвер, 2 листопада 2023, 18:09 -
 
UA.DEPOSITPHOTOS.COM

За даними лише одного з сервісів фрилансу в Україні - Freelancehunt, понад 250 000 українців перейшли працювати на фриланс, постійно чи частково, з початком війни.

Про ці свідчать аналітичні дані сервісу фрилансу Freelancehunt.

Водночас це лише один з майданчиків, де реєструються українці, які обирають віддалений формат роботи.

"Потрібно врахувати, що, окрім найбільшого сервісу фрилансу в Україні Freelancehunt, спеціалісти також реєструвались на відомих світових сервісах, таких як Upwork та Fiverr. З урахуванням цього можна припустити, що кількість українців, які обрали віддалений формат роботи, приблизно вдвічі більше і може становити до 500 000", - зазначають аналітики Freelancehunt.

Реклама:

Серед нових фрилансерів, найбільший попит отримали такі спеціалізації:

  • дизайн та арт — обирали 33,89% нових користувачів на Freelancehunt;
  • робота з текстом — 20,69%;
  • програмування — 18,43%;
  • переклади — 6,66%;
  • послуги — 6,42%.

Також 5,35% зареєстрованих українців почали працювати за напрямком "Аудіо та відео", 3,57% — "Просування", 2,38% — "Архітектура та інжиніринг", 1,43% — "Аутсорсинг і консалтинг", 1,19% — "Адміністрування".

"Повномасштабне вторгнення, як і коронавірус стали каталізаторами росту популярності фрилансу, оскільки він став самим зручним та доступним форматом роботи для досвідчених спеціалістів, які втратили роботу або шукали можливостей додаткового заробітку. Він пришвидшив перехід українців у формат "вільної" співпраці спеціалістів із роботодавцями та радикально змінив відношення сотень тисяч", - стверджують в Freelancehunt. 

Реклама:

За словами керівника Freelancehunt Валентина Зюзіна, понад 90% українських замовників каже, що фрилансери допомагають їм у розвитку бізнесу.

Сервіс Freelancehunt у своєму дослідженні прогнозує, що Україна найближчими роками може стати лідером у Європі за кількістю фрилансерів, а доля самозайнятих серед працездатного населення може досягати 15-20%.

Читайте також: Як півтора року війни змінили ринок фрилансу: заробіток, пошук роботи та зайнятість

Реклама: