Ахметов через ДТЕК брав кредит на $400 мільйонів від російського Сбербанку – витік документів

Середа, 15 листопада 2023, 17:10 -
 
Рінат Ахметов
Фото: SCM

Енергетична компанія ДТЕК найбагатшого українця Ріната Ахматова передала дочірній компанії зобов’язання за кредитом у розмірі близько 400 мільйонів доларів від російського Сбербанку.

Про це пише "Слідство.Інфо" з посиланням на новий витік кіпрських документів, який отримав назву Cyprus Confidential

Cyprus Confidential - глобальне розслідування на базі витоку 3,6 млн документів шести кіпрських компаній, які займаються реєстрацією фірм і консалтингом. Його під егідою Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) і німецького Paper Trail Media провели 270 журналістів із 69 медіа.

"Журналістка ICIJ Тетяна Козирєва виявила у витоку Cyprus Confidential масштаби бізнес-холдингів Ріната Ахметова, включаючи прямі чи опосередковані інтереси в 60 офшорних компаніях, переважно зареєстрованих на Кіпрі.

Реклама:

Більшість компаній, що входять до мережі Ахметова, пов’язані з System Capital Management Ltd (SCM), корпоративним консорціумом Ахметова, через який олігарх має значний вплив на життєво важливі галузі української економіки", - йдеться у матеріалі.

Файли, зокрема, проливають світло на участь Ахметова у вугільній промисловості Росії після анексії Криму у 2014 році. 

Так, у 2016 році енергетична компанія ДТЕК передала право власності на низку вугільних шахт дочірній компанії Fabcell Ltd., що базується на Кіпрі. Ці шахти вона купила чотирма роками раніше на південному заході Росії в Ростовській області.

Реклама:

"ДТЕК також передав дочірній компанії зобов’язання за значним кредитом у розмірі близько 400 мільйонів доларів США від "Сбербанку" (найбільшого державного банку Росії).

У січні 2017 року компанія Fabcell перекласифікувала свої акції на 7 999 звичайних акцій та одну золоту акцію. Золота акція була закріплена за "Сбербанком", що дозволило б банку отримати контроль над компанією Ахметова в разі невиконання нею своїх зобов’язань", - пише "Слідство.Інфо".

При цьому у заяві для ICIJ Ахметов зазначив, що SCM Holdings Ltd. - єдина кіпрська компанія, у якій він є "прямим акціонером", і що СКМ складається з 500 юридичних осіб у різних юрисдикціях. Він також зазначив, що холдингова компанія ДТЕК зареєстрована в Нідерландах.

У відповіді Ахметова також йдеться, що фінансування, надане "Сбербанком" та іншими кредиторами до російського вторгнення 2014 року, було "стандартною практикою для українських позичальників".

Після вторгнення, йдеться у відповіді Ахметова, "ситуація кардинально змінилася", і ДТЕК спробував продати ростовські вугільні шахти.

Після того, як покупець не знайшовся, право власності на шахти було передано компанії Fabcell, щоб "обмежити вразливість (ДТЕК ) перед вимогами "Сбербанку" як кредитора і прокласти шлях до виходу ДТЕК з інвестицій у ростовські вугільні шахти", йдеться у його заяві.

Доповнено.

У ДТЕК заявили, що не мають жодного відношення вугільних шахт в РФ, позбувшись всіх своїх вугільних активів у Росії у 2021 році.

"Група ДТЕК остаточно позбулася всіх свої вугільних активів в країні-агресорі в 2021 році. Останні три роки компанія не має до цих активів жодного відношення. Рішення про продаж шахт в Ростовській області було прийнято ще в 2014 році у зв'язку з незаконною анексією Росією Криму й розв'язанням війни на сході України.

З того часу група ДТЕК припинила будь-які інвестиції та капіталовкладення й почала процес виходу з бізнесу.

Нагадаємо, вугільні шахти в Ростовській області ДТЕК Енерго придбало до початку російської агресії, ще в 2011-2012 роках для забезпечення роботи ТЕС", - йдеться в позиції компанії.

Нагадаємо:

Витік документів Cyprus Confidential також показав, що найбагатший українець Рінат Ахметов у 2022 році ймовірно придбав двоповерховий пентхаус у комплексі Chelsea Barracks в Лондоні за 122 млн доларів.

Економічна правда

Реклама: