Ахметов у 2022 році, ймовірно, купив пентхаус у Лондоні за 122 мільйони доларів – витік документів

Середа, 15 листопада 2023, 16:16 -

Найбагатший українець Рінат Ахметов у 2022 році ймовірно придбав двоповерховий пентхаус у комплексі Chelsea Barracks в Лондоні за 122 млн доларів.

Про це пише "Слідство.Інфо" з посиланням на нове розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Розслідування грунтується на аналізі документів кіпрських консалтингових компаній, які надавали послуги олігархам та мільярдерам по всьому світу. Витік цих документів отримав назву Cyprus Confidential.

Документи аналізували 272 журналістів з 54 країн світу: журналісти мюнхенського видання Paper Trail Media, партнери глобальної мережі журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP, включно зі "Слідством.Інфо".

Реклама:

Журналістка ICIJ Тетяна Козирєва дослідила, зокрема, документи, пов’язані з Рінатом Ахметовим.

Дослідження показало, що у липні 2021 року Ахметов через зареєстровану на Британських Віргінських островах компанію Gelion Properties Ltd., бенефіціарним власником якої він є, зобов’язався придбати двоповерховий пентхаус за близько 122 млн доларів у комплексі Chelsea Barracks у Лондоні.

Продаж відбувся наступного 2022 року.

Реклама:

При цьому, ціна включає не лише пентхаус, але й кілька паркувальних місць та додаткові складські приміщення.

Як стверджують розслідувачі, які вивчили листування між співробітниками компаній Cypcodirect і кіпрського PwC з позначками "терміново" і "конфіденційно", компанія Gelion була використана для купівлі пентхауса, щоб забезпечити "конфіденційність" Ахметова, не вносячи його ім’я до британського реєстру публічної власності.

Ахметов не відповів на запитання ICIJ щодо придбання лондонського пентхауса через компанію Gelion.

Він відмовився коментувати "будь-які інвестиції або транзакції, які могли відбутися або не відбутися, а також їхній статус".

Нагадуємо:

Рінат Ахметов – найбагатший українець зі статками $,4 млрд доларів, за оцінкою Forbes.

У липні 2023 року енергокомпанія Ахметова "ДТЕК енерго" заявила, що розраховує на державні кредити для відновлення ТЕС, пошкоджених російськими обстрілами.

Реклама: