Ситуація в українському ІТ ускладнюється: зростає кількість звільнень і страх втратити роботу

Середа, 15 листопада 2023, 09:47 -

В Україні протягом останнього року звільнили 25% опитаних айтівців, а 54% – шукали нову роботу протягом двох місяців і довше. 

Про це йдеться в опитуванні DOU.

Зазначається, що ситуація з роботою в ІТ помітно ускладнилася в 2023 році. Однак більшість тих, хто шукає нову роботу зараз, її знаходять.

"За останні 12 місяців 25% айтівців звільнили чи не продовжили контракт (пів року тому таких було лише 16%). Ще 16% фахівців пішли з роботи чи проєкту за власною ініціативою, а 8% відправляли на бенч чи в неоплачувану відпустку. Загалом 47% айтівців пішли з роботи чи проєкту протягом останнього року", – йдеться в повідомленні.

Реклама:

Крім того, досвід ІТ-фахівця не завжди гарантував імунітет від скорочення, оскільки втрачали роботу як досвідчені айтівці, так і ті, хто лише недавно почав працювати в індустрії. Найчастіше протягом останнього року звільняли розробників (26%), QA (30%) і дизайнерів (28%).

На бенч чи в неоплачувані відпустки частіше за інших теж відправляють технічних фахівців — DevOps / SRE (11% за останні 12 місяців побували на бенчі), QA і Data Scientist /Data Engineer (по 10%), розробників (9%).

У DOU додають, ситуація з роботою відбивається на настроях айтівців. 42% тих, хто зараз працює, бояться втратити роботу, а серед фахівців з досвідом менш як три роки, таких 49%. 

Реклама:

Нагадаємо:

В Україні кількість айтівців, які працюють в аутсорсі та в продуктових компаніях, зрівнялась, Київ став центром для продукту, а Львів – аутсорсу. 

Реклама: