В Україні кількість айтівців, що працюють у продуктових компаніях, зрівнялася з аутсорсом

Вівторок, 3 жовтня 2023, 09:00 -

В Україні кількість айтівців, які працюють в аутсорсі та в продуктових компаніях, зрівнялась, Київ став центром для продукту, а Львів – аутсорсу.  

Про це повідомляє DOU.

Згідно з дослідженнями DOU це вперше, коли кількість працівників в аутсорсі та в продуктових компаніях, зрівнялась. Загалом останні п’ять років частка фахівців, які працюють у продуктових компаніях, поступово зростала, а тих, хто працює в аутсорсі — зменшувалась. 

"Повномасштабне вторгнення пришвидшило цей процес: за 1,5 року великої війни частка фахівців у продукті зросла з 36% до 40%, водночас з 2018-го по 2021 рік — з 32% до 36%", – йдеться в повідомленні. 

Реклама:

Крім того, найчастіше продуктові компанії розташовані в Києві, Одесі та Дніпрі. Натомість Львів, Харків, Вінниця, Івано-Франківськ і більшість інших міст більше орієнтуються на аутсорсинг та аутстафінг. 

З тих айтівців, які працюють в продуктових компаніях, 50% з Києва, а 68% тих, що працюють в аутсорсингу чи аутстафінгу, знаходяться у Львові. 

Додається, що новачкам влаштуватися в продуктові компанії важче, ніж в аутсорсингові. "В продукт частіше наймають фахівців, які вже мають певний досвід роботи, і рідше фахівців рівнів Intern і Junior. 42% розробників у продуктових компаніях мають понад п’ять років досвіду, а в аутсорсі — тільки 30%", – пояснюють в DOU.

Реклама:

Винятком є тестування: серед тестувальників, які працюють у продуктових компаніях, 40% мають досвід роботи до двох років — стільки ж, як і в інших ІТ-компаніях.

Нагадаємо:

Український експорт ІТ-послуг у липні 2023 року перевищив минулорічні показники, досягнувши 559 млн доларів. 

Економічна правда. 

Реклама: