Недовіра до ветеранів, людей з інвалідністю, жінки на "чоловічих" посадах: тенденції ринку праці

Понеділок, 13 листопада 2023, 13:20 -

Попри дефіцит кадрів в Україні, особливо чоловіків, роботодавці побоюються брати на роботу ветеранів та людей з інвалідністю, натомість жінок все частіше набирають на "чоловічі" посади, де необхідні певні фізичні навантаження.

Такі тенденції ринку праці показало дослідження Конфедерації роботодавців України.

"Роботодавці побоюються, що при працевлаштуванні ветеранів вони зіштовхнуться з важким психоемоційним станом таких працівників (79%), алкогольною чи наркотичною залежністю (25%), конфліктністю (24%). Виходом може бути розвиток індивідуальної зайнятості ветеранів та осіб з інвалідністю", - йдеться в дослідженні.

Фіксуються також випадки звільнення ветеранів з незрозумілих, на перший погляд, причин. Однак за детального з'ясування виявляється, що працівник, який на війні командував підрозділом, може бути не готовий повертатися на посаду підлеглого в мирному житті.

Реклама:

З іншого боку, через дефіцит чоловіків підприємства почали залучати жінок на "чоловічі" посади, і після повномасштабного вторгнення стрімко зростає роль жінок в економіці.

Практика переведення на вакантні місця жінок є у сфері металообробки й переробки агропродукції, на виробництвах із високим рівнем автоматизації, якщо можна швидко провести перенавчання.

"Часто робота на новій посаді потребує від жінок виконання певних фізичних навантажень. Така практика поширюється, зокрема, у меблевій промисловості", - зазначено в дослідженні.

Реклама:

Ще одним трендом на ринку праці називають наявний високий рівень недовіри між роботодавцями й особами з інвалідністю.

В основі недовіри - брак знань роботодавців про цих осіб і не завжди задовільний рівень їхньої кваліфікації: 61% зазначив, що їх сприймають як "непрацездатних" і "людей з труднощами в спілкуванні", тому роботодавці не хочуть брати їх на роботу.

"Для осіб з інвалідністю робота надзвичайно важлива, оскільки вона дає певну фінансову свободу і дозволяє відчувати свою затребуваність. Плинність кадрів серед осіб з інвалідністю вдвічі менша, ніж серед працівників без обмежень. Тривалість роботи на тій самій посаді суттєво більша", - повідомляється в дослідженні.

Серед інших нових трендів у Конфедерації роботодавців України відзначили втричі вищий інтерес до заснування бізнесу серед ветеранів, ніж серед пересічних українців. Зокрема - через небажання ветеранів змиритися з їхнім нинішнім соціальним становищем.

"Часто демобілізованим складно змиритися з тим, що під час служби вони отримували 100 тис. грн, а після повернення заробляють 18-20 тис. грн", - зазначено в дослідженні ще одну причину.

Автори дослідження наголошують, що залучення на ринок праці осіб з інвалідністю та ветеранів є важливим фактором компенсації дефіциту на ринку праці.

Конфедерація роботодавців розробила також інструкцію з працевлаштування осіб з інвалідністю, у якій зібрала практичні поради щодо вимог законодавства щодо їх залучення на ринок праці.

Нагадуємо:

Проблема дефіциту кадрів останнім часом увійшла до трійки ключових для бізнесу.

Аналітики ринку праці в Україні продовжують спостерігати хронічний брак кваліфікованих кандидатів на вакансії. А роботодавцям дедалі складніше знаходити фахівців.

Реклама: