Фрідман переїхав із Британії до Ізраїлю, але зараз перебуває в Москві

Понеділок, 9 жовтня 2023, 18:30 -


Фінтех
Getty Images

Підсанкційний російський олігарх Міхаіл Фрідман покинув Велику Британію та переїхав до Ізраїлю. Зараз він перебуває в Москві.

Про це пише "РБК" із посиланням на джерело, близьке до олігарха.

За словами співрозмовника, Фрідман зараз перебуває в Москві. Інформацію про це підтвердили і в "Альфа-груп" і додали, що "зараз бізнесмен перебуває в Москві і тепер планує відвідувати Росію регулярно".

Фрідман став одним із перших російських олігархів, які потрапили під санкції після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року - 28 лютого 2022 року санкції запровадив ЄС, у у березні 2022-го це зробила Велика Британія.

США запровадили санкції проти Фрідмана у серпні 2023 року.

Санкції ввели і проти інших співвласників "Альфа-груп" - Пьотра Авена та Германа Хана. Однією з підстав для санкцій стала участь Авена у зустрічі бізнесменів із президентом РФ Путіним у Кремлі 24 лютого 2022 року, у день початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

При цьому Фрідман залишився у Великій Британії - він заявляв, що життя під санкціями можна порівняти з домашнім арештом, а блокування карток не дає йому змоги здійснювати навіть невеликі витрати на кшталт оплати послуг прибиральниці. У Фрідмана є паспорт Ізраїлю, але немає будинку в цій країні і доступу до коштів, щоб придбати житло десь іще, окрім Лондона, говорив він.

Доповнено.

Фрідман розповів агентству Bloomberg, що переїхав до Ізраїлю тиждень тому, але через атаку ХАМАС на Ізраїль приїхав до Москви.

"Зараз я прилетів до Москви через ситуацію, що склалася. Коли все заспокоїться, я планую повернутися до Ізраїлю і жити там постійно", - сказав олігарх.

"Неможливо жити у Великій Британії під санкціями", - заявив він, пояснюючи рішення переїхати до Ізраїлю.

Нагадаємо:

Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Фрідману, Авену та Косогову, які входять до оточення президента РФ Владіміра Путіна та фінансують російську агресію.

За даними джерел ЕП, серед арештованих активів - 100% ПрАТ "Київстар", які контролюються цими олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd.. А також належні вже самому "Київстару" частки в інших компаніях, зокрема ТОВ "Хелсі Україна".

Британське Національне агентство з боротьби зі злочинністю (NCA) припинило розслідування ймовірного ухилення від санкцій російським мільярдером Міхаілом Фрідманом після обшуку в його лондонському маєтку у грудні 2022 року.

Раніше Фрідман у Лондоні відмовився відповісти на запитання журналістів УП, чи вважає він президента Росії Володимира Путіна воєнним злочинцем, зіславшись на "заборону юристів".  

Економічна правда