Мінцифри готує пілот "смартмобілізації": як працюватиме

Понеділок, 30 жовтня 2023, 12:43 -

Міністерство цифрової трансформації працює над пілотним проєктом "смартмобілізації", у рамках якої людина сама зможе обрати спеціальність, на яку хоче мобілізуватись.

Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю РБК-Україна.

"Ми хочемо запустити так звану "смарт-мобілізацію", коли людина самостійно обирає – це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає – спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України", - зазначив він.

Пілот стосуватиметься операторів дронів і людина зможе обрати, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів на посадах сапера, водія, тощо.

Реклама:

"Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися", - пояснив віцепрем’єр.

Федоров додав, що найголовнішим у новому проєкті є те, що якщо ти залишиш заявку і пройдеш рекрутерів і тести, ти проходиш навчання, ти точно потрапляєш в роту ударних дронів і ти точно потрапляєш на ту посаду, на яку ти мобілізував себе.

"Це дуже важливо для комунікації між державою і українцями про справедливість, про чесність і про дотримання правил.

Реклама:

Після запуску пілоту буде зрозуміло, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані і ефективно все це робити. 

"Дуже важливо, що повинно змінитися все, і ми в пілоті це передбачаємо. Ти не повинен йти в військомат. Ти проходиш онлайн-тест, ти приходиш в нормальне приміщення до рекрутера, тобі пояснюють ще раз, де ти можеш служити. 

Ти після цього, якщо ти підходиш по характеристикам, проходиш навчання, в якому ти не просто з базовими речами знайомишся, а тобі розповідають, що таке ситуаційна обізнаність, фахові експерти з поля бою, які керують дронами, де в тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою", - додав міністр.

Федоров очікує, що після вирішення нормативно-правових проблем та подолання бар’єрів, можна буде протестувати, наскільки це ефективно працюватиме. На це може піти до двох місяців максимум.

Нагадуємо:

Єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" вже працює, його постійно доповнюють інформацією.

Реклама: