"Нафтогаз" планує зупинити транзит російського газу в Європу в кінці 2024 року

Неділя, 29 жовтня 2023, 10:00 -
 
фото: "Нафтогаз"

НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме транзит російського газу після закінчення терміну дії контракту у 2024 році.

Про це повідомив  голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов інтерв'ю Радіо Свобода.

Новина оновлена 14:22. 

Глава "Нафтогазу" зазначив, що Україна готова до розірвання контракту на транзит газу в Європу у будь-який момент. Крім того, російська сторона не виконує умов контракту.

Реклама:

"Газпром" не сплачує за своїм контрактом по напряму ГВС "Сохранівка" (знаходиться фактично в окупованій зоні), тому "Нафтогаз" недоотримує обсяги фінансування для того, щоб фактично забезпечувати (транзит – ред.), і виконує свої зобов'язання незалежно від того, подаючи позови проти "Газпрому" для виконання своїх зобов'язань", – сказав Чернишов.

Однак Україна продовжує транзит виключно для підтримки європейських колег.  

"Не існує інших причин, але ми не можемо позбавити сьогодні деякі країни Євросоюзу, які, до речі, є нашими партнерами, можливості отримувати блакитне паливо і готуватися до зими", – пояснив Чернишов.

Реклама:

Глава "Нафтогазу" додав, що ЄС планує повністю відмовитися від споживання російського газу до 2027 року, тому не наполягає на продовженні українського транзиту.

Нагадаємо:

НАК "Нафтогаз України" подала Прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі (Франція) щодо дій ПАТ "Газпром". Компанія вимагає від Газпрому кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не були ним сплачені вчасно та в повному обсязі.

Економічна правда.

Третій абзац доповнено: "Україна готова до розірвання контракту на транзит газу в Європу у будь-який момент. Крім того, російська сторона не виконує умов контракту".

Реклама: