СБУ ліквідувала корупційну схему в Антимонопольному комітеті

Понеділок, 23 жовтня 2023, 14:36 -


Бізнес-інтерв'ю

Чиновника Антимонопольного комітету України (АМКУ), який вимагав хабар у підприємців за непритягнення до відповідальності за виявлені порушення, затримано в Києві.

Про це інформують у Службі безпеки України 23 жовтня.

Як зазначають в СБУ, була створена ціла корупційна схема.

"Кіберфахівці Служби безпеки ліквідували корупційну схему у Північному міжобласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету (АМКУ). Затримано посадовця відділу досліджень та розслідувань цієї держустанови, який налагодив злочинний механізм одержання грошей від підприємців", - ідеться в повідомленні відомства в телеграмі.

За інформацією української спецслужби, посадовець вимагав хабарі у представників комерційних структур, щоб проігнорувати виявлені в них порушення антимонопольного законодавства і не вживати щодо них адміністративних санкцій.

"Задокументовано, як держслужбовець "обклав даниною" місцеву компанію, яка займається оптовою торгівлею хімічними засобами і технікою для очистки. За $8 тис. посадовець обіцяв керівнику підприємства "вирішити питання" щодо ненакладення на нього штрафів за порушення, виявлені під час перевірки", - зазначається в повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували одержання чиновником першої частини неправомірної вигоди та затримали під час передачі йому наступного траншу.

Наразі він перебуває під вартою. 

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину, зокрема перевіряється інформація про можливу причетність до оборудки інших посадовців АМКУ.

Комплексні заходи з викриття корупційної схеми проводилися спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури.