Рада зробила перший крок до підвищення податку для банків удвічі

Четвер, 19 жовтня 2023, 15:04 -

Верховна Рада 19 жовтня ухвалила в першому читанні законопроєкт №9656-д про додаткове тимчасове оподаткування банків.

Про це повідомив голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев.

Депутат зазначив, що прийняття законопроєкту в цілому дозволить залучити до державного бюджету наступного року додаткові 10 мільярдів гривень.

Законопроєктом передбачається збільшення ставки податку на прибуток для банків з 18% до 36% без права зарахування збитків минулих періодів протягом 2024-2025 року. 

Реклама:

Перший заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк додав, що свій голос за ухвалення проєкту закону віддали 247 народних обранців.

"Проект Закону має на меті запровадження додаткового оподаткування процентних доходів банків, адже внаслідок посиленого інфляційного тиску та запровадження більш жорстких монетарних умов виникли обставини, сприятливі для зростання чистих прибутків банків, які отримуються ними з огляду на зміни економічних умов та не є безпосереднім наслідком підвищення продуктивності банківського сектору. 

Саме тому такі прибутки можуть бути джерелом додаткових надходжень до бюджету для досягнення ефективнішого розподілу відповідної "економічної ренти" між економічними агентами", – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Реклама:

Нагадуємо:

Національний банк підтримує ініціативу підвищення податків на прибуток для банків у вигляді підвищення відсоткової ставки податку на прибуток.

Реклама: