Рада схвалила довічний фінмоніторинг для РЕРів: закон є одним з вимог МВФ та ЄС

Вівторок, 17 жовтня 2023, 16:53 -


Бізнес-інтерв'ю

Верховна Рада на засіданні 17 жовтня ухвалила в цілому законопроєкт №9269д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб).

Про це повідомив заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

За проголосували 276 народних депутатів.

Він зазначив, що головною новацією є те, що замість трьох років після посади, топ-посадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус РЕР.

Водночас законопроєкт посилює відповідальність суб’єктів первинного фінмоніторингу (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг.

Депутат зауважив, що редакція, затверджена до другого читання, відповідає стандартам AML/CFT та буде зарахована як виконання вимог МВФ. А саме 14-го структурного маяка, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року.

Також прийняття закону є останнім кроком для початку перемовин про членство України в ЄС.

Нагадуємо:

Законопроєкт №9269-д після певної паузи, пов'язаної з браком достатньої підтримки, було ухвалено в першому читанні 21 вересня 260 голосами.

До другого читання парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики 13 жовтня підтримав законопроєкт про РЕР, але у редакції, що набуває чинності з моменту вступу України до ЄС.

Міжнародний валютний фонд заявив про неприпустимість спроби депутатів відтермінувати фінансовий моніторинг політично значущих осіб (РЕР), оскільки це є зобов'язання, яке взяла на себе держава Україна у рамках співпраці з Фондом.