Японія запустила ракету-носій зі своїм першим місячним посадковим модулем

Четвер, 7 вересня 2023, 09:59 -
 
фото: kyodo

Японія успішно запустила ракету-носій H2A компанії Mitsubishi Heavy Industries зі своїм першим місячним посадковим модулем.

Про це пише Kyodo із посиланням на Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA)

Ракету H2A з місячним посадковим модулем запустили в четвер з космічного центру Танегасіма на південному заході Японії, що стало першим запуском в Японії власної великої ракети з березня на тлі посилення глобальної космічної гонки.

"Ракета-носій вилетіла, як планувалося: супутник XRISM був успішно відокремлений від ракети-носія приблизно за 14 хвилин і 9 секунд після запуску, а місяцехід SLIM - приблизно за 47 хвилин і 33 секунди після запуску", - йдеться в повідомленні JAXA. Посадка модуля SLIM на Місяць очікується через 3-4 місяці.

Реклама:

Розробка відбулася після невдалого першого запуску в березні японської ракети нового покоління H3. Для ракети H2A це був 41-й успішний запуск поспіль з 2005 року.

"Запуск ракети H2A спочатку був запланований на травень, але дата була перенесена через те, що вона ділила частини з ракетою H3, яка була змушена самоліквідуватися незабаром після зльоту. Несприятливі погодні умови також призвели до деяких затримок наприкінці серпня", - пише видання.

Реклама:

У разі успіху Японія стане п'ятою країною після колишнього Радянського Союзу, США, Китаю та Індії, яка висадить апарат на Місяць.

Індія стала четвертою країною, яка досягла поверхні Місяця 23 серпня, коли її апарат приземлився на південному полюсі Місяця, причому цей успіх стався всього через кілька днів після того, як російський посадковий апарат зазнав аварії на поверхні Місяця.

Читайте також: Росія втратила "Луну-25", Індія – завершує місію. Чому країни поновили гонку за ресурси Місяця

Економічна правда

Реклама: