Нафта зростає через проблеми з пропозицією після скорочення поставок Саудівською Аравією і РФ

Середа, 6 вересня 2023, 09:55 -
 
reuters

Ціни на нафту зросли на початку азійських торгів у середу після зростання більш ніж на 1% на попередній сесії: ринки стурбовані дефіцитом пропозиції після того, як Саудівська Аравія і РФ продовжили свої добровільні скорочення поставок до кінця року.

Про це пише Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на нафту марки Brent зросли на 14 центів до 90,18 доларів за барель станом на 02:15 за Гринвічем. Ф'ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) зросли на 12 центів до 86,81 доларів за барель.

Реклама:

Причини

Інвестори очікували, що Саудівська Аравія і Росія продовжать добровільне скорочення видобутку нафти до жовтня, але тримісячне продовження було неочікуваним.

"Ці "бичачі" кроки значно посилюють світовий ринок нафти і можуть призвести лише до одного: підвищення цін на нафту в усьому світі", - зазначив старший віце-президент консалтингової компанії Rystad Energy Хорхе Леон.

Реклама:

Вплив цих скорочень на інфляцію та економічну політику на Заході важко передбачити, але вищі ціни на нафту лише збільшать ймовірність посилення фіскальної політики, особливо в США, для стримування інфляції, додав Леон.

За оцінками Rystad, в наступному кварталі світовий попит перевищить пропозицію приблизно на 2,7 млн барелів на добу.

Саудівська Аравія продовжить своє добровільне скорочення видобутку нафти на 1 млн барелів на добу ще на три місяці до кінця грудня 2023 року.

А Росія продовжила до кінця цього року своє добровільне рішення про скорочення експорту нафти на 300 тис барелів на добу.

Добровільне скорочення Саудівської Аравії та РФ є доповненням до квітневого скорочення, узгодженого кількома виробниками ОПЕК+, яке продовжується до кінця 2024 року, нагадує агентство.

Обидві країни будуть переглядати рішення про скорочення щомісяця, щоб розглянути можливість поглиблення скорочення або збільшення видобутку в залежності від ринкових умов, заявили SPA і віце-прем'єр РФ Новак.

Нагадаємо:

Саудівська Аравія заявила про продовження добровільного скорочення видобутку нафти до 1 мільйона барелів на день до кінця року.

Крім цього, добровільне скорочення експорту нафти на 300 тисяч барелів на добу до кінця року продовжить Росія, заявив віцепрем’єр-міністр РФ Олександр Новак.

На тлі таких новин ціни одразу зросли

Економічна правда

Реклама: