Єгипет закупив майже пів мільйона тонн російської пшениці за приватною угодою – ЗМІ

Понеділок, 4 вересня 2023, 10:58 -


Фінтех
Reuters

Єгипетський державний покупець зерна придбав близько пів мільйона метричних тонн російської пшениці в рамках приватної угоди.

Про це пише Reuters із посиланням на 4 трейдерів, яким вдалося домовитися про нижчі ціни, ніж ті, що пропонуються на більш традиційних тендерах.

"Один з найбільших світових імпортерів пшениці, Єгипет, минулого року почав переходити до прямих закупівель замість тендерів після того, як війна в Україні порушила його закупівлі.

У п'ятницю Генеральне управління з постачання сировинних товарів (GASC) купило близько 480 тис метричних тонн російської пшениці у торгової компанії Solaris за ціною близько 270 доларів за тонну на умовах "вартість і фрахт" (C&F), повідомили трейдери.

Трейдери розповіли Reuters, що ціна може бути нижче неофіційного мінімуму, встановленого російським урядом для контролю внутрішніх цін на пшеницю.

Інші російські постачальники пшениці подали пропозиції в п'ятницю за ціною 265 дол за тонну, вважаючи, що це встановлений ціновий мінімум, а ціна C&F перевищувала 270 дол за тонну.

Трейдери повідомили агентству, що мінімальна ціна не є юридично обов'язковою, але очікується, що постачальники будуть слідувати інструкціям міністерства сільського господарства Росії.

При цьому на ринку бракує ясності щодо рівня російської мінімальної мінімальної ціни.

Трейдери кажуть, що існують різні мінімальні ціни для приватних продажів і продажів на державних тендерах, а також різні ціни для продажів у кожному місяці між вереснем і груднем і знижки для низькопротеїнових сортів пшениці.

Після того, як війна в Україні порушила експорт пшениці з країни, Єгипет переважно покладався на відносно дешеве російське зерно.

Минулого року міністр постачання Єгипту заявив, що закупівля безпосередньо у постачальників дозволила йому домовитися про кращі ціни в часи невизначеності.

Єгипет страждає від дефіциту іноземної валюти після того, як війна в Україні завдала значного удару по її економіці, змусивши її почати відкладати платежі за пшеницю.

Нещодавно уряд країни підписав кредитну угоду з Експортним офісом Абу-Дабі на суму 500 млн дол для закупівлі пшениці у компанії Al Dahra, що базується в ОАЕ.

Економічна правда