Україна звернеться до арбітражу СОТ у разі блокування Польщею експорту зерна

Вівторок, 12 вересня 2023, 15:49 -


Бізнес-інтерв'ю

У разі блокування Польщею експорту українського зерна Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ).

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. 

"Україна, незважаючи на війну і блокування Росією наших портів, дотримується своїх зобов'язань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали і не маємо наміру шкодити польським фермерам. Ми дуже дорожимо підтримкою від польського народу і польських родин!", - сказав Шмигаль.

Водночас прем'єр наголосив, що, в разі порушення торгового права "в інтересах передвиборчого політичного популізму", Україна буде змушена звернутися до арбітражу СОТ з приводу компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ).

Нагадуємо:

Раніше Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна остаточно вирішила не відкривати кордони для імпорту українського зерна.

Своєю чергою міністр сільського господарства Роберт Телуш заявив, що Польща, у разі необхідності, введе односторонню заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня, при цьому транзит товарів буде збережено.

Польський міністр підкреслив, що збереження заборони на ввезення українського зерна тільки до 15 вересня є "політичним аргументом для подальшої дестабілізації ситуації в Польщі".

Відповідаючи на запитання про можливі ризики накладення штрафних санкцій на Польщу, якщо вона порушить правила єдиного ринку, міністр заявив, що "не хочу слухати, як нас, поляків, лякають штрафами (...)", і додав, що Польща буде "проводити жорстку політику в інтересах поляків". 

Як повідомлялося, у середині квітня 2023 року Польща, а за нею Угорщина, Словаччина та Болгарія під тиском місцевих виробників призупинили імпорт зерна та інших харчових продуктів з України.

Країни погодилися скасувати односторонні обмеження тільки після тривалих перемовин з Євросоюзом, у результаті яких Єврокомісія погодилася виділити EUR100 млн на компенсації фермерам країн-сусідів України. Після цього на рівні Євросоюзу було затверджено ембарго на імпорт кількох зернових та олійних культур з України п'ятьма країнами Східної Європи - Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Болгарією, Румунією. Обмеження діють до середини вересня.

У Польщі 15 жовтня 2023 року мають відбутися чергові парламентські вибори для обрання всього складу Сейму і Сенату.