МЗС відомо про сили, які стоять за ідеєю генсека ООН скасувати санкції для Росії

Понеділок, 11 вересня 2023, 18:04 -


Фінтех

У Міністерстві закордонних справ України поінформовані, які сили стоять за вимогами скасувати основні санкції проти Росії в обмін на відновлення зернової угоди.

Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок у Києві, повідомляє "Європейська правда". 

Кулебу запитали, чи відомо Україні про нібито пропозиції генсека ООН для Москви про скасування деяких західних санкцій в обмін на повернення Росії до Чорноморської зернової ініціативи та як Київ ставиться до такої можливості. 

Глава МЗС зазначив, що йому відомо про "деякі сили, які підтримують поступки Росії у цій вимозі".

"Я чітко сказав, що якщо у когось є бажання дозволити родині (секретаря Радбезу РФ Ніколая. – Ред.) Патрушева (....) який зневажає, ненавидить Захід і хоче його зруйнувати, заробити пару сотень мільйонів доларів на "Россельхозбанку" – можете підключати його до SWIFT. Як ці люди матимуть до себе будь-яку повагу після цього – мені важко уявити", – підкреслив він. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав нелогічними та неприйнятними міркування про якісь санкційні поступки Росії задля її повернення до "зернової угоди", оскільки це стане для Москви запрошенням до нового шантажу. 

"Питання про обнулення санкцій в принципі не може стояти. Тому що якщо зараз щось "обнулити", то завтра Росія розбомбить ще додатковий порт і почне шантажувати світ новими вимогами", – наголосив Дмитро Кулеба. 

Нагадуємо:

Раніше Bild отримав у своє розпорядження секретний лист генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова, датований 28 серпня. Зі змісту листа випливало, що ООН веде таємні переговори з Російською Федерацією про укладання угоди, у рамках якої в обмін на відновлення зернової угоди терористичному режиму Володимира Путіна будуть скасовані наріжні санкції, запроваджені після широкомасштабного вторгнення в Україну.