Україна готується подати в міжнародні суди п'ятий позов по злочинах Росії - "екоцидний"

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:35 -


Фінтех

Україна готує справу екоциду проти Росії, яка стане п'ятим позовом, пов'язаним з воєнними злочинами РФ, що розглядатиметься у міжнародних судах.

Про це пише The New York Times.

"Наразі чотири конкретні діяння — геноцид, злочини проти людяності, агресія та воєнні злочини — визнані міжнародними злочинами. Україна хотіла б додати п'яту – екоцид", - повідомляє видання з посиланням на радника Генерального прокурора України Максима Попова, який спеціалізується на екологічних питаннях.

"Ми просто зараз розробляємо стратегію притягнення до відповідальності за екологічні воєнні злочини та екоцид", – повідомив він.

Відомо, що частиною цієї справи стане масова загибель дельфінів, яка триває в Чорному морі.

"Дельфіни - це не тільки милі істоти. Вони є ключовими істотами для морської екосистеми. Якщо дельфіни будуть в поганому стані, то вся екосистема буде в поганому стані", - зазначив виданню, доктор зоології, який спеціалізується на популяціях морських ссавців в Українському науковому центрі екології моря Павло Голдін.

Як повідомляє The New York Times, Павло Голдін здійснив низку розтинів загиблих дельфінів, щоб встановити причину їх смерті.

"Українські чиновники кажуть, що їхня загибель пов'язана з жорстокою шкодою, яку війна Росії завдає морському життю та навколишньому середовищу. Вони хочуть задокументувати це для судового переслідування", - йдеться в матеріалі.

Нагадуємо:

Перших мертвих тварин почали знаходити на турецькому березі Чорного моря поруч із Босфором у березні – майже одразу після початку повномасштабного нападу Росії на Україну. Зазвичай у цю пору тут не спостерігається багато випадків загибелі китоподібних. Тому науковці одразу звернули на це увагу.

У квітні нетипову масову загибель китоподібних почали помічати в Болгарії. У попередні роки в цю пору тут також гинули дельфіни, але тепер – в рази більше, ніж зазвичай.

У травні мертвих дельфінів почали знаходити в Румунії та Україні.

Найбільше випадків зафіксовано в Севастополі. Мертвих тварин також знаходили в Керчі, Феодосії, Одесі та біля Миколаєва. Крім того, є незвичні випадки, коли виснажені дельфіни підпливають до берега, при цьому вони не виглядають пораненими чи хворими.

Пік загибелі прийшовся на кінець травня – початок червня. Ще один, менший пік стався в кінці серпня.

Читайте також: Море катастроф і надій. Як війна ставить небувалий експеримент над природою Чорного моря