Експерти МАГАТЕ повідомили про вибухи та стрільбу неподалік ЗАЕС

Середа, 23 серпня 2023, 10:48 -
 
getty images

Група експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яка перебуває на території Запорізької АЕС у період із 14 до 21 серпня зафіксувала кілька вибухів і звуки стрільби. 

Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ

"Підкреслюючи потенційні ризики для станції, розташованої на лінії фронту конфлікту, команда МАГАТЕ продовжує повідомляти про регулярні ознаки військової активності в цьому районі, іноді близько до майданчика, іноді далі", – йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що 14 серпня вікна їхньої кімнати представників МАГАТЕ затряслися від сильного вибуху, а через два дні було чутно постріли. Ще один вибух поблизу майданчика стався 17 серпня, п'ять детонацій було чутно на деякій відстані від ЗАЕС 20 серпня і ще п'ять - 21 серпня.

Реклама:

Крім того, у рамках своєї моніторингової діяльності на ЗАЕС експерти МАГАТЕ очікують доступу на дахи реакторних установок 1, 2, 5 і 6 найближчими днями. Раніше в серпні команда не виявила жодних мін або вибухових речовин на дахах або в машинних залах енергоблоків №3 і №4 після того, як отримала туди доступ за запитом.

Команда МАГАТЕ також продовжує здійснювати регулярні обходи території станції. 

"Крім того, МАГАТЕ відомо про вибух вранці 18 серпня в сусідньому місті Енергодар, де проживає велика частина персоналу ЗАЕС. Кілька людей постраждали. Про будь-які травми персоналу станції експерти МАГАТЕ не чули, пошкоджень на майданчику ЗАЕС не зафіксовано", — додали в агентстві.

Реклама:

Нагадаємо:

Через аварію на четвертому енергоблоці окупованої Запорізької АЕС, окупанти змінять блоки в режимі гарячої зупинки, і хоча це суперечить розпорядженню Держатомрегулювання України, МАГАТЕ називає це вимушеним кроком та обіцяє простежити за діями росіян.

Реклама: