Україна отримала чергові 1,5 мільярда євро макрофіну від Євросоюзу

Вівторок, 22 серпня 2023, 16:59 -


Фінтех

У вівторок, 22 серпня, Україна отримала сьомий транш у рамках макрофінансової допомоги від Євросоюзу у 1,5 мільярда євро.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Загалом цьогоріч Україна отримала вже 12 млрд євро пільгового кредитного фінансування в рамках МФД із передбачених цією програмою 18 млрд євро. 

Як додали в Мінфіні, термін погашення кредиту становить 35 років. За умовами домовленостей, відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України сплачуватиме ЄС.

Макрофінансова допомога спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних. 

"Європейський Союз є одним із найбільших донорів фінансової допомоги для України. Від початку повномасштабної війни з рф, загальний обсяг прямої бюджетної підтримки, наданої в рамках програм МФД, вже сягнув 19,2 млрд євро", — зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Наступні транші в рамках масштабної програми очікуються до кінця 2023 року з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов структурної політики. 

Нагадуємо:

Європейська комісія вирішила переказати 135 млн євро з Інструменту сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва, що спочатку були заплановані на програми Interreg NEXT для РФ і Білорусі у 2021-2027 роках, на інші програми Interreg для України та Молдови.