ЄС розглядає інші зернові маршрути після виходу РФ із зернової угоди. Литва пропонує свої порти

Вівторок, 25 липня 2023, 12:26 -


Фінтех

ЄС обговорює плани щодо відкриття альтернативних маршрутів постачання українського зерна на світові ринки після того, як Росія погрожує атакувати кораблі в Чорному морі, що є основним маршрутом поставок.

Про це пише Financial Times.

Мністри сільського господарств країн-членів блоку, які зустрічаються у вівторок у Брюсселі, працюватимуть над шляхами збільшення потужностей для транспортування зернових сухопутними і річковими шляхами через ЄС, заявив міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планчас, який головує на зустрічі.

Литва також запропонує збільшити обсяги експорту через власні порти.

Але Планчас попередив: "Вартість набагато вища за Чорне море. Це те, що ми маємо враховувати".

Нагадуємо:

Росія 17 липня заявила про зупинку дії "зернової угоди" і пригрозила "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження ініціативи без участі РФ. Крім того, Москва почала масовані обстріли портової інфраструктури Одеси та дунайських портів.

Росія "розгляне можливість" повернення до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов.

Внаслідок російських атак на інфраструктуру на Одещині в порту Чорноморська було знищено 60 тисяч тонн зерна.

Вночі 19 липня Росія атакувала зернові термінали в портах Одеса та Чорноморськ, внаслідок цього зазнала пошкоджень інфраструктура трейдерів.

Також читайте: День народження "зернового коридору" і день кінця. Як Україна знову опинилася в морській блокаді та чим це загрожує

Економічна правда