Україна продовжить постачати зерно іншим країнам, попри вихід РФ із "зернової угоди" – СтратКом ЗСУ

Субота, 22 липня 2023, 11:35 -

Заручившись політичною згодою країн-партнерів, Україна продовжить країнам світу попри вихід РФ із "зернової угоди". 

Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача Збройних сил України у Facebook.

Попри вихід РФ з угоди про експорт зерна з портів Великої Одеси, Україна, заручившись політичною згодою країн-партнерів, зокрема Туреччини, та довірою страховиків, готова торувати свій економічний шлях. 

У СтратКомі нагадали, що до російського вторгнення Україна була п’ятим за масштабом експортером зерна у світі. Терористичні дії РФ, блокування нею українських портів, призвели до глобального зростання цін на зернові.

Реклама:

До того, РФ тривалий час використовувала блокаду морського експорту як інструмент тиску на Україну та Захід. Однак з підписанням "зернової угоди" між ООН, Україною, РФ та Туреччиною у Кремля стало менше можливостей для шантажу глобальним голодом.

"Для загального нагляду та координації у Стамбулі було створено Спільний координаційний центр (СКЦ) під егідою ООН. Протягом року зернова ініціатива дозволила перевезти понад 33 млн тонн зернових, що врятувало багато країн від голоду. Разом з тим, угода принесла до бюджету України понад 20 млрд доларів, що суттєво зміцнило українську економіку", – підкреслили в СтратКомі.

Однак через рік країна-терорист виходить із "зернової угоди".

Реклама:

"Ми продовжимо допомагати іншим країнам світу, адже лише у спільній боротьбі та взаємній підтримці здобудемо Перемогу", – йдеться в повідомленні. 

Також читайте: День народження "зернового коридору" і день кінця. Як Україна знову опинилася в морській блокаді та чим це загрожує

Нагадаємо:

Росія "розгляне можливість" повернення до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов.

Внаслідок російських атак на інфраструктуру на Одещині в порту Чорноморська було знищено 60 тисяч тонн зерна.

Вночі 19 липня Росія атакувала зернові термінали в портах Одеса та Чорноморськ, внаслідок цього зазнала пошкоджень інфраструктура трейдерів.

Раніше ми писали, що після виходу з "зернової угоди" завдання Росією ракетних ударів по іноземних суднах малоймовірне. Проте агресор може стріляти ракетами по терміналах, де будуть стояти судна, або створювати мінну небезпеку.

Економічна правда

Реклама: