В "Енергоатомі" пояснили умови страхового покриття можливого ядерного інциденту на ЗАЕС

Вівторок, 11 липня 2023, 12:21 -


Фінтех

Укладений НАЕК "Енергоатом" страховий договір щодо шкоди внаслідок ядерного інциденту на українських АЕС передбачає відкладальні умови щодо окупованої росіянами ЗАЕС, оскільки вона не контролюється українським оператором.

Про це повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом".

В компанії нагадали, що у червні уклали договір страхування на понад 5 млрд грн щодо шкоди внаслідок ядерного інциденту на всіх чотирьох атомних станціях України.

У ньому, зокрема, зазначається, що страхове покриття по Запорізькій АЕС надається з відкладальною умовою після звільнення станції від окупантів, оскільки наразі вона не контролюється Україною та єдиним легітимним оператором – ДП "НАЕК "Енергоатом".

"Енергоатом не контролює дії окупантів та не здійснює управління реакторними установками відповідно до вимог українського ядерного законодавства, а відтак і не може нести відповідальність за всі ядерні ризики, які можуть виникнути на окупованій ЗАЕС", – наголосили в компанії.

Стосовно усіх інших вітчизняних АЕС, які працюють на підконтрольній Україні території, страхування за ядерну шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, діє повною мірою. 

"Подібні виключення щодо воєнних причин ядерних інцидентів діяли і в попередніх страхових угодах Енергоатома, та є стандартною світовою практикою", – підкреслили в "Енергоатомі".

Компані наголосила, що дотримується усіх вимог національного та міжнародного законодавства щодо страхування цивільної відповідальності за заподіяну ядерну шкоду. А також робить усе можливе для запобігання настання страхового випадку в умовах війни Росії проти України та захоплення окупантами найбільшої АЕС в Європі.

Компанія наголошує, що не підлягають обов’язковому відшкодуванню випадки заподіяння ядерної шкоди внаслідок ядерного інциденту, який спричинений, зокрема, воєнними діями, збройними конфліктами, громадянською війною, повстаннями, політичними або громадянськими заворушеннями, страйками, терористичними актами відповідно до норм чинного законодавства.

Нагадуємо:

Раніше ми писали, що держпідприємство НАЕК "Енергоатом" наприкінці червня уклало договір страхування з ПрАТ "Страхова компанія "Перша" на понад 5 млрд грн щодо шкоди внаслідок ядерного інциденту на всіх чотирьох атомних станціях України, однак страхове покриття почне діяти лише після звільнення ЗАЕС від окупантів.