Райффайзен Банк не видає кредити під 5-7-9% через санкції проти російської компанії групи RBI

П'ятниця, 9 червня 2023, 18:26 -

Український Райффайзен Банк не може видавати кредити бізнесу за урядовою програмою "Доступні кредити 5-7-9%" через санкції проти російської компанії материнської групи RBI.

Про це йдеться в матеріалі Forbes.

Кабінет Міністрів у березні вніс зміни до постанови, що регулює програму "Доступні кредити 5-7-9%" - заборонив брати участь у ній банкам, проти яких є санкції, або якщо санкції є проти пов’язаних осіб. 

Через це з програми були виключені усі банки з іноземним капіталом, які досі працюють і в Україні, і в РФ. 

Реклама:

У травні уряд уточнив, що заборона розповсюджується лише на персональні санкції, а не на секторальні. І в програму повернулися всі банки з іноземним капіталом, окрім Райффайзен Банку.  

Санкції проти російської компанії "Райффайзен-Лізинг", яка на 100% належить російському Райффайзен Банку РНБО запровадила у січні. Український Райффайзен Банк, як і російський, входить до материнської австрійської групи RBI, а тому і був виключений з програми доступного кредитування.

Як пише Forbes, формально банк бере у ній участь, але обслуговує лише старі кредити, а нові угоди укладати не може. 

Реклама:

У Нацбанку вважають, що виключення Райффайзен Банку з програми створює передумови для надмірної та небажаної концентрації ризиків на рівні державних банків.

Глава НБУ Андрій Пишний зазначає, що критерії для участі у цій держпрограмі треба допрацювати, аби держава могла підбирати надійних партнерів, вважає очільник НБУ.  

"Український Райффайзен Банк – важливий учасник банківського ринку. Його капітал і потенціал повинні максимально працювати в інтересах України", – додав він. 

Читайте також: Кредитні канікули мобілізованим та сотні мільйонів євро на війну Путіна: чому "Райффайзен" досі в Росії

Реклама: