Шостий російський мільярдер зі списку Forbes, засновник "Ітери" Макаров вийшов із громадянства РФ 

Четвер, 29 червня 2023, 16:27


Просто про податки

Колишній власник енергоактивів у РФ і мільярдер Ігор Макаров став шостим російським бізнесменом із числа чинних і колишніх учасників списку Forbes, який відмовився від паспорта Російської Федерації після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Інформація про це з'явилася в його профілі на сайті американського Forbes.

В повідомленні вказується, що Макаров відмовився від паспорта Росії 2023 року, і в нього тепер тільки одне громадянство - Кіпру.

У рейтингу найбагатших людей світу за версією американського Forbes Макаров тепер вказаний як кіпрський мільярдер. Зокрема, він посідає п'яте місце серед найбагатших кіпріотів.

Про Макарова відомо, що 2013 року він продав свої газові активи "Роснєфті".

На цей момент він є засновником і главою енергетичної компанії "Ареті" (перевернута назва "Ітера").

2020 року кіпрська газета Politis опублікувала список із 34 осіб, які набули громадянство Кіпру у 2008-2012 роках в обмін на інвестиції і водночас "входили в зону високого ризику". Про це писали українські ЗМІ. Але наразі посилання на публікацію недоступне.

Стверджувалося, що до списку потрапили Ігор Коломойський і члени його сім'ї, Геннадій Боголюбов, Костянтин Григоришин, Віталій Гайдук із дружиною Оленою, Михайло Кіперман із дружиною.

Макаров був присутній у цьому списку серед двох десятків російських бізнесменів і олігархів.

Згідно з інформацією російського Forbes, статки Макарова оцінюють у $2,2 млрд. 2023 року він посів 57-ме місце в рейтингу найбагатших мільярдерів Росії. Наприкінці 1990-х років компанія Макарова "Ітера" займалася перепродажем туркменського газу, але після того, як Рем Вяхірєв пішов із "Газпрому" 2001 року, втратила великі експортні контракти. У 2012 році "Ітера" створила СП з "Роснефтью", яка отримала 51% компанії. Наступного року "Роснефть" викупила решту 49% за $2,9 млрд, з яких $1,8 млрд дісталися Макарову.  Основа його статків сьогодні - інвестиції на західних ринках. Зокрема, його "Ареті" належить близько 9% акцій канадської нафтової компанії Spartan Delta Corp вартістю близько $150 млн.

У 2000 роках "Ітера" поставила в країни СНД майже 80 млрд м³ газу. Одним з основних отримувачів газу була Україна. 

Після початку російського вторгнення в Україну проти Макарова запровадили Великобританія, Канада, Австралія та Нова Зеландія.