У Києві викрили схему незаконного відшкодування ПДВ за допомогою інвалідських пільг

Четвер, 29 червня 2023, 11:40


Просто про податки

Національна поліція викрила схему незаконного відшкодування ПДВ за допомогою пільг, що мають люди з інвалідністю, яку організували столичні податківці, депутат райради, адвокат та керівники комерційних структур.

Про це повідомляється на сайті Нацполіції.

Для організації схеми була використана пільга, яку мають особи з інвалідністю. Згідно з податковим законодавством України підприємства, на яких працюють такі особи і які безпосередньо беруть участь у виробничій діяльності, звільняються від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток.

Як повідомляє Нацполіція, до реалізації схеми були залучені жителі Києва та області.

Службові особи низки комерційних товариств подавали до державних органів фіктивні дані про те, що указані особи є їхніми працівниками.

Надалі фігуранти подавали заяви про відшкодування ПДВ до податкових органів. Керівник відділу столичної податкової служби та його співробітник, котрі також були задіяні у схемі, не перевіряли належним чином інформацію та погоджували документи, на підставі яких товариства отримували кошти.

Як показало експертне дослідження, у такий спосіб комерційні структури безпідставно отримали з бюджету понад 55 млн грн.

В організації схеми підозрюється 10 осіб, серед яких – посадовці столичної податкової служби, адвокат, керівники комерційних структур, депутат однієї з районних рад Київщини, мешканці Києва та області.

У кожного учасника схеми був чіткий розподіл ролей: контроль за діями фігурантів, підготовка необхідної документації, ведення бухгалтерії, комунікація з податківцями тощо.

На підставі зібраних у ході слідства доказів 10 учасникам злочинної організації поліцейські повідомили підозру, серед них - уже колишні податківці, адвокат, керівники комерційних структур та депутат однієї з районних рад Київської області.

Залежно від ролі та участі у злочинній діяльності дії підозрюваних кваліфіковані за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем;
  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
  • зловживання владою або службовим становищем;
  • службове підроблення.

Наразі затримано трьох підозрюваних. Вирішується питання щодо обрання всім учасникам злочинної організації запобіжних заходів.

Також, за повідомленням Нацполіції, податківці - учасники схеми, вже перебувають у статусі колишніх.

Нагадуємо:

У 2022 році Державна податкова служба відшкодувала лише 69% від запитаного відшкодування податку на додану вартість.

Про те, що Державна податкова служба значно зменшила обсяг відшкодування податку на додану вартість бізнесу - практично до мінімального, експерти почали заявляти ще в 2020 році.

Водночас правоохоронці систематично викривають схеми із незаконного відшкодування податку на додану вартість.