Постачальникам товарів для ЗСУ заборонили мати прибуток, "ситуація критична" - ЗМІ

Середа, 28 червня 2023, 12:26

Через помилку в урядовій постанові від 20 березня 2022 р. № 335, держава фактично заборонила бізнесу, що бере участь у держзамовленнях, зокрема, для армії, мати прибуток.

Ця помилка виявилася після перевірки Державною аудиторською службою (ДАСУ) контрактів Міноборони, у результаті чого було нараховано порушень на 2,5 млрд грн "завданих державі збитків", повідомляє LIGA.net.

"Українські підприємства, які постачали товари для Міноборони та інших державних замовників, стали жертвами бюрократичної пастки", - пише видання.

Інформацію про те, що ситуація справді критична LIGA.net підтвердили кілька представників компаній, які минулого року постачали товари для Міноборони.

Реклама:

Як пояснює фахівець з оборонних закупівель Неллі Стельмах, до повномасштабного вторгнення Росії процес закупівлі незасекречених товарів та послуг в українській оборонці був цілком прозорим та публічним: компанії приходили на торги та конкурували між собою в основному ціною, а державу не цікавило, як саме та скільки компанії-виконавці заробляють.

Урядова постанова №335 змінила правила гри, щоб прискорити та убезпечити закупівлі. Крім цього, цим документом держава зобов’язала компанії, які уклали прямий договір із держзамовниками, надавати обґрунтування своїх пропозицій – так звані калькуляції.

Згідно із текстом постанови, ціна контракту визначається на підставі калькуляції всіх витрат виробника, включаючи податки.

Реклама:

При цьому в документі взагалі відсутнє слово "прибуток".

Це дало підстави ДАСУ під час замовленого Міноборони аудиту "прочитати" документ у свій спосіб та нарахувати 2,5 млрд грн "завданих державі збитків":

Тобто, було заявлено, що у своїх калькуляціях компанії не мали права декларувати прибуток взагалі.

"Ми отримали претензію, що не повинні платити прибуток та ПДВ компаніям-постачальникам, бо це вважається заподіюванням шкоди державним інтересам", – пояснив LIGA.net співрозмовник у Міноборони на правах анонімності.

Міноборони вже подало на ДАСУ до суду після того, як служба проігнорувала направлений МОУ акт про непогодження із результатами перевірки, а міністр Резніков дав представникам ДАСУ час до четверга, 29 червня, щоб ті публічно спростували поширені раніше маніпуляції, розповіло джерело в міністерстві.

Міноборони скаржаться, що ситуація загрожує стабільним постачанням для ЗСУ, а підприємці – що це "ставить їх на грань виживання".

"Якщо проблему не вирішуватимуть ще місяць-півтора – це може призвести до того, що більшість підприємств [які постачали товари Міноборони] просто позакриваються", – зазначив один із засновників Харківського заводу засобів індивідуального захисту (ХЗЗІЗ) та Львівського оборонного кластера Максим Плєхов.

Нагадуємо:

Держаудитслужба засекретила акт перевірки Міноборони, але розповіла нові подробиці корупції.

Серед іншого, перевірка підтвердила факт, який викликав найбільший резонанс в ЗМІ, - закупку Міноборони яєць по 17 грн за штуку.

Раніше, видання ZN.ua повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців дорожче у два-три рази, ніж у магазинах Києва.

Грудневу угоду з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький, який фігурував у справі про розкрадання 580 тисяч доларів під час закупівлі військової амуніції.

Міноборони назвало інформацію про задорогі харчі введенням в оману та маніпуляцією та обіцяло звернутися до СБУ, а міністр оборони Олексій Резніков відкинув звинувачення до Міноборони. Пізніше в інтерв'ю "Українській правді" Резніков визнав, що був занадто емоційний та обіцяв ретельно перевірити всі факти, виявлені журналістами. 

Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових. Було звільнено і Богдана Хмельницького з посади директора департаменту закупівель Міністерства оборони, про що стало відомо 25 січня.



Реклама: