"Сенс Банк" після націоналізації може очолити колишня топменеджерка Приватбанку - Forbes

Середа, 28 червня 2023, 12:08 -


Просто про податки
Сенс Банк

Після націоналізації "Сенс Банк" (до грудня 2022 року - "Альфа-Банк Україна") може очолити ексголова правління Приватбанку Галина Пахачук.

Про це повідомляє Forbes з посиланням на джерела.

Галина Пахарчук працювала в Приватбанку з моменту націоналізації наприкінці 2016-го до середини 2021-го. Зокрема, з липня 2017 по лютий 2018 року виконувала обовʼязки голови правління установи.  

Співрозмовники Forbes, які називають Пахарчук ймовірною СЕО "Сенс Банку" не розповіли, хто може увійти до її команди.

Сама Пахарчук не спростувала і не підтвердила інформацію про можливе призначення. Також питання відмовився коментувати міністр фінансів Сергій Марченко.

Видання зазначає, що фінустанова, яка наразі належить російським олігархам Михайлу Фрідману та Петру Авену, може перейти в державну власність вже цієї п’ятниці, 30 червня.

Оновлено. Джерела ЕП не підтверджують націоналізацію на цих вихідних.

Читайте також: Не минуло й півтора року: як держава відбирає системний банк у Фрідмана та Авена

Нагадуємо:

Володимир Зеленський 16 червня підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану". Націоналізація "Сенс Банку" Фрідмана та Авена може відбутись до кінця цього місяця.

Номінальний власник акцій "Сенс Банку" (до грудня 2022 року — "Альфа-Банк") ABH Holdings S.A. просить Раду національної безпеки та оборони дозволити угоду, за якою акції банку продадуть європейському інвестору. У компанії стверджують, що кошти від продажу не потраплять до підсанкційних власників.

11 квітня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт №9107-1, який дозволить НБУ дати старт націоналізації "Сенс Банку" (раніше – "Альфа-банк").

Раніше Рада вже ухвалювала закон, який спрощував процедуру націоналізації системно важливих банків під час війни. Тоді єдиною підставою для такої націоналізації пропонувалося визначити проблеми з ліквідністю банку.

Економічна правда