Vodafone заплатить 1,8 млн грн штрафу за неправдиву рекламу

Понеділок, 26 червня 2023, 17:17

Верховний Суд підтвердив правомірність накладення штрафу Антимонопольним комітетом на ПрАТ "ВФ Україна" у розмірі 1,8 млн грн за неправдиву інформацію у рекламі.

Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 20 червня 2023 року, яка оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як випливає із постанови, Vodafone оскаржував рішення АМКУ, яким у 2021 році було визнано порушенням поширення мобільним оператором у рекламі власних акцій "Лови гроші в смартфон. Купуй акційний смартфон та отримай 100 грн на бонусний рахунок", "Купуй смартфон – отримуй до 1000 грн на 4G Інтернет", "Кешбек до 1000 грн на зв'язок до всіх смартфонів" та "Купуй смартфон – лови знижку до 1000 грн на 4G Інтернет" інформації, що вводить в оману споживачів.

Як визначив АМКУ, дана реклама повідомляла невизначеному колу осіб неправдиві відомості про нарахування абонентам знижки/кешбеку у вигляді грошових коштів. Інформація була неповною та неточною внаслідок замовчування окремих фактів.

Реклама:

Зокрема, оператором не повідомлялася інформація про автоматичні відрахування бонусних коштів на абонентську плату й інші додаткові послуги, згідно з обраним тарифним планом.

Також, споживачів не попереджували про обов’язковість підключення до окремо визначених тарифних планів для активації акцій.

Також оператор не попереджав про заборону зміни тарифних планів.

Реклама:

Такі дії компанії могли вплинути на наміри певного кола осіб придбати товари й послуги ПрАТ "ВФ Україна". Відповідно, Комітет визнав їх порушенням законодавства та наклав на відповідача штраф - 1 760 749,00 грн.

Нагадуємо:

У травні 2023 року Антимонопольний комітет  дозволив "ВФ Україна" ("Vodafone Україна") придбати частку в ТОВ "Фрінет", яка забезпечує компанії набуття контролю над провайдером.

Реклама: